Elektriciteitsmasten in de buurt van het hoogspanningsstation in Ens.
Volledig scherm
PREMIUM
Elektriciteitsmasten in de buurt van het hoogspanningsstation in Ens. © Wilbert Bijzitter

Het elektriciteitsnet begeeft het bijna: is een nieuwe stroomsnelweg vanuit de Noordoostpolder de oplossing?

Er moet vanuit de Noordoostpolder een nieuwe hoogspanningsverbinding komen richting Groningen. Dat onderzoeken het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en netbeheerder Tennet. Eerstvolgende stap: kijken waar de elektriciteitssnelweg precies komt te liggen.

9 reacties

 • Dirk Brinkman

  2 maanden geleden
  1, dit had al lang kunnen gebeuren , een nieuwe kerncentrale had er al kunnen staan. 2 , dit is allemaal de schuld van de gesubsidieerde geitenwollen milieuclubjes die dit zolang tegengehouden hebben , dus stop met de subsidies. 3 , plus een kabinet dat niet over voldoende daadkracht en kennis beschikt om maatregelen te kunnen nemen .
 • klaas Bron

  2 maanden geleden
  Wat vanaf het begin had moeten gebeuren is dat Tennet in de lead zou moeten zijn geweest en elk windpark, zonnepark, opwek installatie pas toestemming geeft aan te sluiten als deze bijvoorbeeld 40% of 50% productiefactor kan halen. Nu is het omgekeerd en hebben ze plicht tot aansluiten van onverantwoorde opwek installaties! Ook nu opnieuw geen masterplan gemaakt door Tennet in relatie tot de energietransitie. Immers dat past(e) de politieke elite niet. Onvoorstelbaar risico en onprofessioneel.
 • J Visser

  2 maanden geleden
  Is het niet goedkoper om aan het bestaande 380 kv net een kerncentrale niet te zetten??? Het is vooral die waardeloze decentrale opwekking in combinatie met de benodigde inkoop van stabiele electriciteit uit het buitenland dat we 380 kv net uit moeten breiden.
 • Paul vd Wert

  2 maanden geleden
  Met dank aan de politici en hun mooie woorden, oorzaak en gevolg moeten ze nog leren maar het komt in ieder geval goed over (tenminste bij de gemiddelde kiezer). Nu nog een beetje visie en het kom echt wel goed met die energiemarkt.
 • A Eijsink

  2 maanden geleden
  De meeste Nederlanders zijn allang om en willen duurzame energie. Dat zie je al jaren. De netbeheerders lopen hopeloos achter (of zij of de trage besluitvorming processen in nederland de oorzaak weet ik niet). Wat ik vooral mis is investeren en badenken over andere vormen van stroomverdeling en opslag. Waarom geen wijkgerichte dagopslag van grien oogewekte stroom die je 's nachts uit de opslag haalt en lokaal opgebruikt. Nieuwe energie tijdperk vraagt om vindingrijkheid en andere oplossingen.