Hittegolf verpulvert scheepswrak bij Rutten: archeologische schat niet te redden

videoIn deze hittegolf valt een historisch schip letterlijk uit elkaar bij de opgraving in een tulpenveld bij Rutten, in de Noordoostpolder.

Volledig scherm
Het wrak in betere dagen, in juni, toen een kijkdag voor publiek werd gehouden. © Freddy Schinkel

De aanhoudende droogte brengt de opgraving van een zestiende-eeuwse schip in een tulpenveld bij Rutten in gevaar. Het schip wordt momenteel opgegraven door studenten en archeologen van de Rijksuniversiteit Groningen. Door de droogte van de afgelopen weken scheuren eikenhouten delen en trekken spanten krom. ,,De onttakeling die anders jaren zou duren, gebeurt nu in een paar dagen", zegt Yftinus van Popta, die de opgravingen leidt. 

Leedwezen

Hij ziet het met veel leedwezen gebeuren. De tulpenboer heeft de opgravingsputten deels of zelfs geheel onder water gezet op verzoek van de onderzoekers, totdat de hittegolf voorbij zal zijn. Dat betekent straks dubbel werk, omdat het wrak eerst schoongemaakt moet worden voor de ploeg verder kan waar het werk nu is gestaakt.

Wetenschappelijk verlies

 Van Popta vreest dat het schip goeddeels uit elkaar valt, voordat de metingen en de inventarisatie helemaal gedaan is. Dat betekent een groot wetenschappelijk verlies aan gegevens van dit bijzondere schip, waarschijnlijk een Engels oorlogsschip, dat ergens tussen 1515 en 1525 op drift raakte en strandde in wat toen een ondiep deel was van de Zuiderzee. 

Volledig scherm
De opgravingen van een zestiende eeuws schip zijn deze week gestaakt. © Vakfoto Van Der Beek

Flevoland