Een verwarde man in Nunspeet werd vorig jaar door een arrestatieteam van het dak gehaald.
Volledig scherm
PREMIUM
Een verwarde man in Nunspeet werd vorig jaar door een arrestatieteam van het dak gehaald. © Bram van der Biezen

Hoe voorkom je ontploffing van tikkende tijdbommen?

Een dode in Emmeloord, drie zwaargewonden in Den Haag, een bijna-dode in Elspeet, en dat in drie maanden tijd, en allemaal slachtoffer van 'verwarde personen'. Speciale teams moeten straks voorkomen dat mensen in een wijk zullen flippen. Helpt dat? ,,Nou nee, risico's zullen er altijd blijven.''

De overlast door verwarde personen groeit en de ernst van incidenten wordt groter - zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek: in 2017 kreeg de politie 83.500 meldingen over incidenten met verwarde personen; 8000 meer dan het jaar ervoor, een groei van 12 procent. Sinds de politiek keer op keer met de kaasschaaf over de geestelijke gezondheidszorg is gegaan, is 'de gekte is zichtbaar geworden in de straat', zoals geneesheer-directeur Arnoud Jansen van Dimence - instelling voor geestelijke gezondheidszorg - in Zwolle het zegt.

  1. Voorganger Baptistengemeente Apeldoorn en Emmeloord genezen van corona: ‘Ik hield me voor dat ik niet bang was’
    PREMIUM

    Voorganger Baptisten­ge­meen­te Apeldoorn en Emmeloord genezen van corona: ‘Ik hield me voor dat ik niet bang was’

    Hij voelde een enorme opluchting, die ochtend - vorige week - toen de thermometer voor het eerst in vijftien dagen geen verhoging meer aangaf. ,,Ik ben erdoor”, dacht voorganger Erik van Duyl (53) van de Baptistengemeente Apeldoorn en Emmeloord. ,,Ik hield me in die weken voor dat ik niet bang was. Maar toen ik zag dat de koorts weg was, besefte ik pas dat ik onder spanning heb geleefd.”

Flevoland