Volledig scherm
Lammetjes zijn een makkelijke prooi voor loslopende honden. © Photo News

Hond aan de lijn? Bon voor een taartje

Deze maand komen ze, misschien deze week al: de schapen in het Burchttochtgebied ten noorden van Emmeloord. Nu maar hopen dat de honden aan de lijn blijven. ,,Schapen kunnen dom zijn en een hond uitdagen'', zegt boswachter Harco Bergman. 

Staatsbosbeheer beheert sinds twee jaar dit natuurgebied dat in eigendom is bij waterschap Zuiderzeeland. Beide partijen willen voorkomen dat het gebied dicht groeit en kiezen daarom voor begrazing door schapen. Bergman: ,,De schapen eten vooral gras en jonge boompjes en houden daarmee het gebied open.'' Ook de jonge spruiten van afgezaagde wilgen vallen in de smaak. ,,Er zit een stofje in dat ook in asprine zit en dat lusten ze graag.'' 

Quote

Een grote hap van een hond en zo'n lammetje is dood

Harco Bergman

De kudde van zo'n 40 schapen met lammetjes komt los in het omheinde, openbare gebied te lopen. Er is geen herder die over de dieren waakt. Om de schapen ongestoord te laten grazen, is het van belang dat honden aan de lijn blijven, benadrukt Bergman. Vooral lammetjes zijn een makkelijke prooi voor honden. ,,Een grote hap en zo'n beest is dood. Verder kunnen schapen dom zijn en een hond uitdagen'', gaat hij door. In het algemeen geldt voor bezoekers: houd afstand van de schapen, aai ze niet, voer ze niet. 

Appèlgebakje

Staatsbosbeheer gaat er streng op toezien, kondigt hij aan. Om te publiek te laten wennen, worden de eerste tijd waarschuwingen uitgedeeld. Het proces-verbaal komt later. Bezoekers die hun hond keurig aan de lijn houden en een boswachter tegenkomen, krijgen een beloning in de vorm van een bon voor een appelgebakje in horecagelegenheid Bij ons in de Wellerweerd. ,,Wij noemen het een appèlgebakje'', grapt Bergman. 

Flevoland