Volledig scherm
© Archieffoto

In de duisternis slaan dieseldieven toe bij boeren in Noordoostpolder

Dieseldieven teisteren de boeren in Noordoostpolder. In de afgelopen dagen is honderden liters brandstof gestolen uit beregeningsinstallaties, meldt de politie. Die gaat extra surveilleren.

,,Bij een agrariër gaat het zelfs om 800 liter", weet wijkagent Sander te Vaarwerk. Een strop van bijna 1.200 euro. De adviesprijs voor een liter diesel is 1,46 euro. 

Makkelijke prooi

Door de wekenlange droogte staat de Noordoostpolder vol met 'grote haspels', zoals Te Vaarwerk het noemt. Hoewel brandstofdiefstal vaker voorkomt, zijn de installaties die draaien op diesel makkelijke prooien. ,,Vermoedelijk rijden de dieven overdag door de polder om te kijken waar de haspels staan. 's Nachts stelen ze de diesel. Niemand die het merkt in de donkere en uitgestrekte polder", weet de wijkagent.

Extra op pad

Van zeker zes boeren is in de afgelopen dagen diesel gestolen. Allemaal in de buurt van Rutten, Creil en Espel. De politie gaat extra op pad in de hoop de diefstallen te kunnen stoppen. Omdat het om een groot gebied gaat, roept Te Vaarwerk polderbewoners op om alert te zijn. ,,Bij iedere verdachte beweging mag 112 gebeld worden."

De wijkagent vermoedt dat de dieven gebruikmaken van een busje of vrachtwagen. ,,Zoveel brandstof steel je niet even met een jerrycan."

Verplaatsen

Volgens de laatste weerberichten houdt de droogte aan. Te Vaarwerk vermoedt dat de reeks diefstallen nog niet is afgelopen. Hij houdt er rekening mee dat de dieven hun roofgebied verplaatsen naar een ander deel van de uitgestrekte Noordoostpolder. Behalve waakzaam zijn heeft hij niet direct andere tips voor de agrariërs. ,,Je kunt een slot om de installatie doen, maar die slaan de dieven er zo af."

  1. Dilemma voor zwangere in Lelystad: thuis bevallen of toch (ver weg) in het ziekenhuis?
    PREMIUM
    Oproep

    Dilemma voor zwangere in Lelystad: thuis bevallen of toch (ver weg) in het ziekenhuis?

    De een ziet er tegenop om met weeën in de auto te stappen naar Harderwijk of Almere en gaat dus maar voor een thuisbevalling. De ander vindt dat onveilig en kiest op voorhand voor een ziekenhuisbevalling. Vrouwen in Lelystad staan voor een dilemma nu de afdeling verloskunde in hun woonplaats dicht is, zeggen vroedvrouwen in de stad. Gebrek aan geld en vervoer zijn voor sommigen bijkomende problemen. ‘Mensen denken dat ze tijdens de bevalling nog met de trein naar Almere kunnen‘.

Flevoland