Volledig scherm
De inbrekers lieten een puinhoop achter in de kerk in Rutten. © Victor Maagd

Inbrekers laten ravage achter in katholieke kerk Rutten

Bij een inbraak in de H. Servatiuskerk in Rutten zijn niet alleen de volle collectezakken meegenomen, maar is ook een ravage aangericht. De schade loopt in de duizenden euro's. 

,,We zijn boos'', zegt  Claire van Haut van Geloofsgemeenschap De Goede Hoede Herder, waar de kerk onderdeel van is. 'Moge God hen, op de dag van het laatste oordeel, barmhartig zijn', schrijft priester Victor Maagd op Facebook. De inbrekers sloegen hun slag in de nacht van zondag op maandag, tussen kerstavond en Eerste Kerstdag dus. ,,Voorafgaand aan de dienst op maandag werd de inbraak ontdekt'', zegt Van Haut. 

De ravage was groot. Kasten waren opengetrokken, spullen op de grond gegooid. Wat de parochianen het meeste pijn doet, is dat het tabernakel van de muur is gerukt. Hierin worden onder meer de hosti's, de sacramenten en de zalf bewaard. Van Haut: ,,Tegels zijn beschadigd. Het tabernakel zelf ook.'' Al kregen de daders het niet open. Verder zijn de collectezakken meegenomen. Die waren goedgevuld na de dienst op kerstavond. ,,Meestal gaat het om honderden euro's. Dat geld gaat elk jaar naar een goed doel. Dit jaar hadden we de Hersenstichting gekozen.'' 

Van Haut schat de schade op zo'n 8000 euro, het werkelijke bedrag is nog niet bekend. Ook elders in Rutten zijn die nacht inbraken geleegd of pogingen gedaan, zegt ze. Van de daders ontbreekt nog elk spoor. 

Flevoland