Volledig scherm
De begin 2020 te slopen woningen aan de Lange Brink. © Google Streetview

Jongeren mijden Lange Brink in Luttelgeest

Welgeteld één jongere uit Luttelgeest heeft zich bij woningcorporatie Mercatus gemeld voor het experiment om proef te gaan woning in de te slopen huurwoningen aan de Lange Brink in het dorp. De belangstelling stelt Mercatus enigszins teleur.

Olga van der Meijden van Mercatus benadrukt dat het om een experiment gaat en dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken. De woningcorporatie dacht tegemoet te komen aan de wensen zoals die in meer dorpen naar voren komen: jongeren behouden voor de dorpen, voorkomen dat die naar elders trekken. Daarom zouden er voor jongeren (huur)woningen in het eigen dorp beschikbaar moeten zijn.

Inschrijftijd

Mercatus bedacht het experiment ‘Proefwonen aan de Lange Brink’. Daar sloopt de corporatie begin 2020 twaalf woningen, gebouwd in de beginjaren van het dorp. Waarom tot die tijd niet de woningen verhuren aan jongeren vanaf 23 jaar uit Luttelgeest?, was de gedachte achter het experiment. En wie aan de Lange Brink tijdelijk huurde, zou twee jaar extra ‘inschrijftijd’ voor een woning van Mercatus krijgen. Dat zou betekenen vrijwel meteen een andere woning.

Onderzoek

De belangstelling is dus marginaal. ,,Het liep inderdaad niet storm’’, aldus Van der Meijden. Waar het aan ligt, wil Mercatus zelf ook graag weten. ,,De uitkomst kan zijn dat jongeren niet in Luttelgeest willen wonen. Of dat ze niet in een huurwoning in het dorp willen wonen”, zijn mogelijkheden die Van der Meijden oppert. ,,Voor echte conclusies moeten we nog even wachten.” Mercatus speelt wel met de gedachte de Lange Brink-huizen tot de sloop aan anderen te verhuren.

Kastdeuren

Het experiment van Mercatus lokte wel enkele reacties uit op Facebook. Daarbij werd de vraag opgeworpen of er wel een andere huurwoningen bechikbaar zijn zodra de tijdelijke huurders uit het huis aan de Lange Brink zouden moeten. Dirk Busweiler en mogelijk andere Luttelgeestenaren hebben wel interesse in de orginele binnendeuren en kastdeuren uit de jaren vijftig van de te slopen huizen. ,,Slopers zijn niets ontziend. Misschien is het zinvol hier een stokje voor te steken”, merkt Busweiler op Facebook op.

  1. Japan, Duitsland en Frankrijk kijken bij ons: Zo uniek is de balgstuw Ramspol bij Kampen
    PREMIUM
    video

    Japan, Duitsland en Frankrijk kijken bij ons: Zo uniek is de balgstuw Ramspol bij Kampen

    De balgstuw Ramspol is uniek in de wereld. Wat gekscherend een fietsband wordt genoemd, garandeert tienduizenden inwoners in de Kop van Overijssel droge voeten bij een noordwesterstorm. Het opgeblazen rubberdoek is het toonbeeld van Hollandse innovatie in de strijd tegen het water. Volgende week komen opnieuw buitenlandse ingenieurs langs om het ‘wereldwonder’ á 116 miljoen euro te zien. Vanwege inspectie is de balg dan een aantal dagen opgeblazen. Publiek kan vanaf een uitzichtpunt het proces volgen.

Flevoland