Volledig scherm
© Thinkstock

Marknesser akkerbouwer hoeft geen dwangsom te betalen

DEN HAAG/MARKNESSE - Een Marknesser akkerbouwer hoeft van de Raad van State definitief geen dwangsom voor een mestbassin aan de gemeente Noordoostpolder te betalen. De Raad heeft woensdag in een uitspraak het hoger beroep van de gemeente van tafel geveegd.

Volgens de Raad wilde Noordoostpolder ten onrechte alsnog een dwangsom van 20.000 euro innen, terwijl akkerbouwer Martin Daniels de 'overtreding' al ongedaan had gemaakt. De gemeente legde Daniels een dwangsom op omdat de rand van zijn mestbassin vijf meter te dicht(95 ipv 100 meter) bij de dichtstbijzijnde woning lag. Volgens Daniels had hij verkeerd gemeten en herstelde hij de fout door een deel van het mestbassin te dempen zodat de afstand van de rand van het mestbassin tot de woning weer meer dan 100 meter was. Tot zijn verbijstering eiste Noordoostpolder alsnog de dwangsom op omdat de voet van de dijk rondom het mestbassin nog steeds te dicht bij de woning lag.

De Raad stelt in de uitspraak dat de gemeente in het dwangsombesluit het duidelijk over de 'rand van het mestbassin' en niet de voet van de dijk heeft.

Flevoland