Volledig scherm
De Poldertoren in Emmeloord. © Wilbert Bijzitter

Moet Noordoostpolder de Poldertoren verkopen?

Wat moet er toch gebeuren met de Poldertoren? Een aantal partijen in Noordoostpolder ziet wel wat in verkoop van het markante Rijksmonument in Emmeloord.  

De Poldertoren staat al meer dan vijf jaar leeg. De bovenste verdiepingen zijn niet te verhuren vanwege lekkages. De gemeente kwam in juli met verschillende scenario’s voor de voormalige watertoren. Die lopen uiteen van helemaal niets doen tot een louter commerciële exploitatie. De voorkeur van het college ligt bij een mix van activiteiten. Op de voorwaarde dat het uitzichtpunt toegankelijk blijft voor het publiek. 

Groot onderhoud 

De raad is er nog niet uit, zo bleek maandagavond in de commissie. Een aantal partijen ziet wel wat in verkoop van de toren, een optie die niet is genoemd door de gemeente. ,,Moet de gemeente wel verhuren aan commerciële bedrijven?’’ vroeg Tjitske Hoekstra (SP) zich af. Ook Wim van Wegen (D66) heeft wel oren naar verkoop. Dat geldt ook voor de VVD, al vindt deze partij dat er eerst groot onderhoud moet worden uitgevoerd. Dat gaat overigens 380.000 euro kosten.

Quote

Laten we er alles aan doen om de toren te behouden

Rien van der Velde, PvdA Noordoostpolder

PvdA en GroenLinks zijn juist fel tegenstander van verkoop. ,,Een principiële keuze, laten we er alles aan doen om de toren te behouden’’, zei Rien van der Velde (PvdA).  Johan Goos (CDA), verwijzend naar de noodzakelijke onderhoudsbeurt: ,,Als je al een koper hebt dan zul je geld mee moeten geven.’’ Wethouder Wiemer Haagsma: ,,De Poldertoren kost geld. Dat moeten we hardop tegen elkaar durven zeggen’’. 

  1. Lobby voor Lelylijn krijgt vervolg
    PREMIUM

    Lobby voor Lelylijn krijgt vervolg

    De lobby voor de Lelylijn, een spoor van Lelystad naar Groningen, krijgt op maandag 2 december een vervolg met een groots opgezet congres in Drachten. Zo’n vijftig bestuurders van gemeenten en provincies in Noord-Nederland en rond 500 andere belangstellenden worden er verwacht. Het congres is vooral bedoeld om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen en een gezamenlijk standpunt te formuleren, zegt wethouder Anjo Simonse van Noordoostpolder.

Flevoland