Een impressie van 'Dwaalgasten'. Het is een van de kunstwerken op de internationale kunstroute van Zomer op Schokland.
Volledig scherm
Een impressie van 'Dwaalgasten'. Het is een van de kunstwerken op de internationale kunstroute van Zomer op Schokland. © Pim van der Maden

Nieuw festival wil meer van Schokland laten zien dat het erfgoed

Schokland is een nieuw cultureel festival rijker: Zomer op Schokland. Vanaf 23 juni staat het voormalige eiland drie maanden lang in het teken van beeldende kunst en poëzie. 

,,Schokland is werelderfgoed van Unesco. Daar zijn wij trots op. Het doel van het evenement is om bezoekers met andere facetten van cultuur dan erfgoed naar Schokland te trekken", zegt Rob Bredewout. Hij is de projectleider namens het organiserende Cultuurbedrijf Noordoostpolder.

Internationaal

Rode draad van het festival is een vijf kilometer lange route met internationale landschapskunst uit onder meer Australië, Zweden en Italië. De kunstwerken worden vergezeld door passende poëzie. De route ‘Dichter op het Land’ start bij het museum en leidt bezoekers over de noordpunt van Schokland.

Theatergezelschap Prins te Paard uit Nagele speelt als slotstuk tien keer de voorstelling Blind Vuur. Dat gaat over de oude vuurtorenwachter op Schokland. Hij kan na de drooglegging van Noordoostpolder niet wennen aan het idee dat de zee is verdwenen. ‘Een rauwe, poëtische en beeldende locatietheatervoorstelling', omschrijft de organisatie het stuk. De voorstellingen zijn tussen 11 en 22 september op de zuidpunt van het voormalige eiland.

Tijdens Zomer op Schokland speelt theatergezelschap Prins te Paard uit Nagele de voorstelling Blind Vuur. Het stuk gaat over de laatste vuurtorenwachter van Schokland.
Volledig scherm
Tijdens Zomer op Schokland speelt theatergezelschap Prins te Paard uit Nagele de voorstelling Blind Vuur. Het stuk gaat over de laatste vuurtorenwachter van Schokland. © Kenneth Stamp

In de weekenden zijn er live optredens van onder meer cabaretier Freek de Jonge, flamencogitarist Eric Vaarzon Morel en Dichter des Vaderlands Tsaed Bruinja. 

Experiment

Aan een voorspelling van het aantal bezoekers waagt Bredewout zich niet. ,,Het is de eerste keer, een experiment met een gedurfd thema: poëzie en landschapskunst. Voor mij is het festival geslaagd als bezoekers meerdere keren terugkomen naar Schokland. Dat kan in de zomer zijn, maar ook later.”

Hij vervolgt: ,,Het cultuurbedrijf is vier jaar geleden ontstaan na een fusie van Muzisch Centrum, Museum Schokland, Kunstuitleen Emmeloord en theater 't Voorhuys. Schokland is een mooie plek om alle disciplines te tonen, zowel van de professionals als de amateurs.”

Kaarten voor het festival zijn vanaf 1 juni te koop via Museum Schokland. Op de website van het museum is meer informatie te vinden over de definitieve programmering van Zomer op Schokland. 

Museum Schokland is het centrale punt van het nieuwe culturele festival Zomer op Schokland.
Volledig scherm
Museum Schokland is het centrale punt van het nieuwe culturele festival Zomer op Schokland. © Michael van de Klooster

Flevoland