Herjan Reuten, Brenda Witzier en Durk Bijma bij de ondertekening van de overeenkomst.
Volledig scherm
Herjan Reuten, Brenda Witzier en Durk Bijma bij de ondertekening van de overeenkomst. © Eigen foto

Nieuwe leerlijn voor koudetechniek in Emmeloord

Het keuzeonderdeel ‘koudetechniek’ in het onderwijs krijgt een vaste plek op het Vakcollege Noordoostpolder en op de buurschool ROC Friese Poort, in Emmeloord. Met ingang van het nieuwe schooljaar gaat daarmee een lang gekoesterde wens in vervulling.

De Noordoostpolder telt zo’n 300 fte’s (Full Time Equivalents- voltijdbanen) die zich bezighouden met koudetechniek. Te denk valt daarbij aan airconditioning, gekoelde opslag of warmtepompen. Mede dankzij de NVKL (de Nederlandse Vereniging van ondernemingen op het gebied van de Koudetechniek en Luchtbehandeling) is het gelukt om een doorlopende leerlijn koudetechniek te realiseren. Leerlingen vmbo kunnen het onderdeel kiezen op het Vakcollege Noordoostpolder en daar vervolgens meer verder gaan op het mbo bij ROC Friese Poort.

Vorige week werd de overeenkomst ‘Partners in Koudetechniek’ in het bijzijn van verschillende vertegenwoordigers ondertekend. Herjan Reuten, directeur Vakcollege Noordoostpolder en Durk Bijma, directeur ROC Friese Poort zeggen over de samenwerking: ,,Goede buren zijn belangrijk. We weten elkaar heel makkelijk te vinden. Er zijn al bedrijven die ook een doorlopende leerlijn vmbo-mbo willen voor hun branche. We gaan kijken of we die wens ook kunnen realiseren.’’

Campus

Wethouder Hans Wijnants feliciteert beide scholen met de samenwerking: ,,De locatie van beide scholen leent zich er ook perfect voor. De plannen voor een VO Campus op de locatie Espelerlaan maken de samenwerking nog makkelijker.’’ De verschillende scholen voor voortgezet onderwijs in Emmeloord komen over een paar jaar samen vlakbij ROC Friese Poort.

Brenda Witzier van brancheorganisatie NVKL roemt de samenwerking en noemt het zelfs uniek in Nederland: ,,Wij maken ons als NVKL hard voor kwalitatief goed onderwijs. Door een toenemende vraag naar koeling en klimaatbeheersing, zoals airconditioning en warmtepompen, is koudetechniek een specialisme waarin veel toekomst zit.’’

Flevoland