Volledig scherm
De kerk in Luttelgeest is sinds het voorjaar officieel eigendom van de gemeente Noordoostpolder. Die wil het laten verbouwen tot appartementencomplex. © Gemeente Noordoostpolder

‘Noordoostpolder moet visie maken op toekomst van (leegstaande) kerken’

Er moet een visie komen op de toekomst van kerkgebouwen in de Noordoostpolder. Kerken die leeg komen te staan, worden vooral ad hoc ingevuld, vinden ChristenUnie-SGP en D66. Een visie moet voor meer structuur zorgen.

,,Wij willen in beeld brengen welke kerken er zijn, wanneer die zijn gebouwd, welke ledenaantallen erachter zitten en wat de toekomst biedt", somt CU-SGP-fractievoorzitter Sjoerd de Boer op. ,,Kerken hebben vanuit de geschiedenis een markante functie in de dorpen. Hoe kunnen we de gebouwen in stand houden? Wij kijken meer vanuit de kerkelijke gedachte, D66 meer vanuit erfgoed.”

Appartementen

In vrijwel elk polderdorp kwam in de afgelopen jaren een kerk leeg te staan. Er is geen duidelijk plan hoe om te gaan met die situatie. Zo was er een plan om in de kerk van Luttelgeest een crematorium te vestigen, maar uiteindelijk komen er appartementen in. De visie moet duidelijk maken wat Noordoostpolder met haar kerken wil.

ChristenUnie-SGP en D66 hopen dat een meerderheid van de gemeenteraad zich maandag achter de oproep schaart tot het opstellen van een visie. Het maken van het toekomstbeeld wordt volledig betaald door het Rijk. In totaal is er 13,5 miljoen euro beschikbaar om eigenaren van godshuizen te helpen met het exploiteren en in stand houden van hun gebouw.

Monument

De Boer vindt dat zowel de gemeente als de kerken en maatschappelijke organisaties moeten meepraten. ,,Moeten meer gebouwen een monument worden? Kan een andere kerkelijke gemeente het gebouw overnemen? Is er een wijkvereniging die er ook gebruik van wil maken? In een goede visie worden al die belangen afgewogen. Het zou mooi zijn als we een aantal kerken kunnen behouden", vindt de fractievoorzitter.

Flevoland