Volledig scherm
Bomenkap, foto ter illustratie © ANP

Noordoostpolder neemt maatregelen om massale bomenkap te voorkomen

De gemeente Noordoostpolder gaat vaker meerdere boomsoorten langs een weg planten. Dit heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om te voorkomen dat veel bomen langs dezelfde weg bij ziekte tegelijkertijd gekapt moeten worden.

De Noordoostpolder worstelt met zieke bomen langs buitenwegen en voerde daarom de afgelopen jaren een proef uit waarbij verschillende boomsoorten langs één weg werden geplaatst. Omdat de resultaten positief waren, wil de gemeente hiermee verder gaan, laat ze weten na raadsvragen van Politiek Unie.

Volgens de gemeente wordt nog gewerkt aan een nieuwe gemeentelijk visie op het kappen en herplanten. Dit duurt langer dan eerder gepland, maar het college zegt dat er niet meer gekapt wordt en minder herplant is dan als de visie wel klaar zou zijn.

Veel bomen gekapt

Afgelopen jaar zijn langs de A6 door Rijkswaterstaat en Flevolandschap veel bomen gekapt. Daar zijn inmiddels ook weer bomen herplant. De gemeente zelf heeft naar eigen zeggen geen hele rijen bomen gekapt. Wel is soms een boom uit een rij gehaald als deze een risico vormde voor de veiligheid van de weggebruikers.

In 2020 is de gemeente van plan om 536 bomen langs buitenwegen te kappen. Omdat dit jaar de nieuwe visie klaar is, komt er een antwoord op wat een passende nieuwe beplanting is voor die wegen. De gemeente krijgt signalen dat het bestellen van bomen lastiger wordt en overweegt bomen te gaan reserveren. Dit wordt mogelijk gedaan als de nieuwe visie voor bomen is vastgesteld.

Flevoland