Volledig scherm
Alleen de rioolheffing blijft gelijk in Noordoostpolder. De andere belastingen en heffingen gaan omhoog. © ANP XTRA

Noordoostpolder verhoogt belastingtarieven

Belastingen en tarieven gaan volgend jaar met 1,4 procent omhoog in de Noordoostpolder. Alleen voor de ozb, afvalstoffenheffing en rioolheffing wordt een uitzondering gemaakt. Dat blijkt uit een voorstel van burgemeester en wethouders, dat nog wel door de gemeenteraad moet worden goedgekeurd.

De tarieven van de rioolheffing zullen volgend jaar helemaal niet stijgen. Een gemiddeld huishouden is daardoor volgend jaar als de plannen doorgaan 174 euro kwijt aan deze heffing.

De afvalstoffenheffing gaat juist wel flink omhoog, zo is het voorstel van het college. Met 10,15 procent. Dat is volgens het college nodig om de tarieven kostendekkend te maken. Dat de verhoging in procenten zo fors uitpakt komt doordat de kosten van verbranden van restafval al jaren flink stijgen. Daarbij komt dat afval stromen met enige waarde juist veel minder opleveren.

Het tarief voor een meerpersoons huishouden komt volgend jaar op 286,44 euro. Een eenpersoons huishouden is 243,48 euro kwijt.

Ozb

Voor de ozb wordt een stijgingspercentage van 2,4 procent aangehouden. Dat is lager dan de normen van het rijk toestaan. Om dit te bereiken worden de ozb-tarieven aangepast. Voor woningen zijn die verlaagd, om een stijging van de WOZ-waarde te compenseren. Vorig jaar stegen woningen in de Noordoostpolder gemiddeld 6,69 procent in waarde. Bij de niet-woningen was sprake van een waardedaling van gemiddeld 1,57 procent. Voor die categorie zijn daarom de tarieven iets verhoogd.

Flevoland