Volledig scherm
De beller doet zich voor als iemand van de gemeente. Afbeelding ter illustratie. © Getty Images

Noordoostpolder waarschuwt voor misleidende advertentieverkoop

De gemeente heeft signalen ontvangen dat inwoners en ondernemers in de Noordoostpolder de laatste tijd wel eens te maken krijgen met misleidende telefoontjes, van iemand die zich voordat als iemand van de gemeente. De mensen die worden gebeld worden nu geadviseerd hier verder niet op in te gaan.

Vooral ondernemers worden regelmatig gebeld met de vraag of ze een advertentie willen plaatsen in een digitale gemeentegids. Maar: de gemeente Noordoostpolder geeft al diverse jaren geen gemeentegids meer uit. Van acquisitie, of verkoop, door de gemeente kan dus nooit sprake zijn. De gemeente waarschuwt daarmee nu voor deze ‘misleidende advertentieverkoop’. 

Nummers

De telefoonnummers die worden gebruikt zijn volgens de gemeente: 085-9022913 of 085-0608586. Op internet is te lezen dat andere gemeenten, zoals het Zuid-Hollandse Krimpenerwaard, in het verleden ook al hebben gewaarschuwd voor telefoontjes vanaf deze nummers.

Een woordvoerder van de gemeente kan niet aangeven hoe groot het probleem is. Wel meldt hij dat een inwoner de kwestie heeft aangekaart en dat daarop inwoners en ondernemers zijn gewaarschuwd: ,,Dat heeft ook nog weer reacties opgeleverd, dus het is in ieder geval meer dan één signaal.’’

Het enige wat de gemeente Noordoostpolder kan doen is bedrijven in de gemeente er op attenderen dat er geen gemeentegids meer wordt uitgegeven, meldt ze op Facebook: ,,Een gemeente kan geen telefoonnummers verbieden. Ook kunnen we bedrijven niet verbieden diensten aan te bieden.’’

Flevoland