Noordoostpolder gaat lobbyen voor een nieuw spoor tussen Lelystad en Groningen, via Emmeloord.
Volledig scherm
Noordoostpolder gaat lobbyen voor een nieuw spoor tussen Lelystad en Groningen, via Emmeloord. © Ginopress

Noordoostpolder werkt aan lobbyplan voor spoor

Binnen enkele weken krijgt de gemeenteraad van Noordoostpolder een lobbyplan voorgeschoteld om ‘Den Haag’ warm te maken voor de aanleg van de Lelylijn, een nieuwe spoorverbinding tussen Lelystad en Groningen, via Emmeloord, Heerenveen en Drachten.

Die opdracht heeft het college van Noordoostpolder maandagavond gekregen van de gemeenteraad, middels een motie die unaniem is aanvaard.

Steun

In de regio krijgt de Lelylijn steeds meer steun. Provinciale Staten van Flevoland en Friesland zijn er voor, werkgeversorganisatie VNO-NCW ziet grote voordelen en ook de Sociaal-Economische Raad sprak steun uit voor het idee.

„Er moet nu inzet komen, nu er momentum is”, zo staat in de motie. „Het college moet een lobbyplan opstellen om te komen tot agenda setting, planning en middelen om de spoorverbinding te realiseren.”

Winstwaarschuwing

Verantwoordelijk wethouder Anjo Simonse ziet de motie als een steun in de rug. „Het geeft aan dat de raad en het college op hetzelfde spoor zitten.” Volgens Simonse wordt het idee voor een spoor door Noordoostpolder zowel ambtelijk als bestuurlijk al geruime tijd uitgedragen. En het lobbyplan is al in de maak. Simonse kondigde aan dat het volgende maand in de gemeenteraad kan worden behandeld. „Ik heb wel een kleine winstwaarschuwing”, voegde Simonse er aan toe. „Er zullen van uw raad inzet en middelen worden gevraagd.”

Flevoland