Volledig scherm
© Thinkstock

Noordoostpolder zoekt naar andere vormen van energie opwekken

EMMELOORD - ,,Met windenergie zijn wij nu klaar. We zoeken naar andere vormen van energie opwekken, naar zonnepanelen op daken en naar een gemeentelijke zonneweide'', zegt wethouder Wiemer Haagsma van Noordoostpolder.

Hij voelt dan ook niets voor het plan van PvdA-GroenLinks en ONS Noordoostpolder de 34 solitaire windmolens die nog op boerenerven staan, een langer leven te gunnen.

Het zou zonde zijn als de eigenaren die molens moeten slopen omdat er geen vervangende onderdelen meer te krijgen zijn. Geef iedereen de kans die molens te moderniseren, ook al is daar een grotere fundering voor nodig, was de gedachte van PvdA-GL en ONS. Het gemeentebestuur voelt er niets voor. Er zijn praktische bezwaren, zoals de noodzakelijke aanpassingen van het bestemmingsplan. Maar ook principiële. Er moeten niet nog meer grote windmolens komen. Die zijn landschapsontsierend, zoals in andere delen van Flevoland is te zien. Noordoostpolder zet nu in op de zon. Daarom voelt Haagsma ook niets voor het alternatief van een klein windparkje met één of enkele molens voor de eigenaren van turbines op boerenerven.

Flevoland