Nostalgie proeven op landelijke maaidag bij Schokland

videoMaaiers uit het hele land haalden hun hart zaterdag op tijdens de landelijke maaidag bij Schokland.

Om het nostalgische gevoel van samen een veld met de zeis maaien weer eens te beleven, verzamelden de liefhebbers zich in de Noordoostpolder. Om onderling contact te leggen en de kneepjes van het vak uit te wisselen en over te dragen. Oefening baart kunst, bleek maar weer en naarmate de deelnemers aan het maaien de slag weer te pakken hadden, groeide het plezier in het werk zienderogen.

Schokland

Schokland, het 'eiland op het droge', is rijk aan historie én natuur met natuurlijk grasland, akkers met 'oude' gewassen als koolzaad en rogge en weelderig begroeide bermen. Dat juist daar de landelijke maaidag werd gehouden, was dus ook geen toeval.

Volledig scherm
Nederlands kampioen zeis, Jan Kool uit Groningen, slijpt zijn werktuig tijdens de landelijke maaidag bij Schokland, georganiseerd door Landschapsbeheer Flevoland in samenwerking met Flevo-landschap. © Foto Freddy Schinkel
  1. Dilemma voor zwangere in Lelystad: thuis bevallen of toch (ver weg) in het ziekenhuis?
    PREMIUM
    Oproep

    Dilemma voor zwangere in Lelystad: thuis bevallen of toch (ver weg) in het ziekenhuis?

    De een ziet er tegenop om met weeën in de auto te stappen naar Harderwijk of Almere en gaat dus maar voor een thuisbevalling. De ander vindt dat onveilig en kiest op voorhand voor een ziekenhuisbevalling. Vrouwen in Lelystad staan voor een dilemma nu de afdeling verloskunde in hun woonplaats dicht is, zeggen vroedvrouwen in de stad. Gebrek aan geld en vervoer zijn voor sommigen bijkomende problemen. ‘Mensen denken dat ze tijdens de bevalling nog met de trein naar Almere kunnen‘.

Flevoland