Volledig scherm
© ANP

OM: Tegenstrijdigheden in verhaal vermeend slachtoffer mishandeling om hoofddoek

Het Openbaar Ministerie heeft de vermeende mishandeling van het 15-jarige meisje op 21 februari in Emmeloord uitvoerig onderzocht. De bevindingen van het OM en de afgelegde verklaring van het meisje zijn op bepaalde punten tegenstrijdig aan elkaar of vielen niet te bewijzen. Het meisje stelt dat ze is mishandeld door twee jongens nadat ze weigerde haar hoofddoek af te doen. 

,,Ze zegt dat ze op bepaalde plekken is geweest, maar onderzoek wees uit dat ze daar niet of deels is geweest. Ook vertelde ze dat ze ergens iets had gekocht, maar dit valt niet te bewijzen'', vertelt persvoorlichter Mary Hallebeek van het Openbaar Ministerie Midden-Nederland. Naast het bestuderen van camerabeelden werd ook een buurt- en een passantenonderzoek uitgevoerd. ,,Het meisje verklaarde dat iemand met een hondje de mishandeling had gezien, maar diegene is niet te vinden'', vervolgt Hallebeek.

Ook de vermoedelijke daders, twee jongens, kwamen niet naar voren in het onderzoek. Het meisje verklaarde te zijn mishandeld nadat twee jongens haar sommeerden haar hoofddoek af te doen. Ze weigerde en werd naar eigen zeggen toegetakeld door het duo. ,,Wij kunnen niet 100 procent uitsluiten dat er niets is gebeurd, maar wij hebben ook geen aanwijzingen dat het wel is gebeurd.''

Letselonderzoek

De destijds 14-jarige Emmeloordse is na haar aangifte ook onderzocht op letsel. Een GGD-arts constateerde blauwe plekken op haar heup en vlakbij haar hoofddoek. ,,De arts kon alleen niet bewijzen dat dit kwam door een mishandeling. Dit kan ook door iets anders zijn gebeurd. Het was lastig te bepalen hoe oud die blauwe plekken waren. Ze verklaarde ook dat ze een week voor de mishandeling door gladheid met haar fiets was gevallen'', vertelt Hallebeek.

Overtuiging

In een eerder stadium liet de politie bij burgemeester Aucke van der Werff doorschemeren niet te twijfelen aan de mishandeling van de Emmeloordse. Hallebeek: ,,De politie zegt dat op basis van de eerste bevindingen. Ze zal het dan bijvoorbeeld vol overtuiging hebben verteld, maar daarmee is het nog niet bewezen.''

Hoeveel personen er zijn gehoord in het getuigen- en passantenonderzoek kon de woordvoerster van het OM niet vertellen. Het Openbaar Ministerie heeft de onderzoeksbevindingen en de daarbij behorende verschillen in de verklaringen aan de Emmeloordse voorgelegd. Zij blijft echter bij haar afgelegde verklaring.

  1. Opknapbeurten en online dinnershow om horecazaken overeind te houden tijdens coronacrisis
    PREMIUM

    Opknapbeur­ten en online dinnershow om horecaza­ken overeind te houden tijdens coronacri­sis

    Horecazaken worstelen met de verlenging van de coronamaatregelen. Ondernemers proberen het hoofd boven water te houden door creatief te zijn. Café Eigenwijs en restaurant De Bastaard in Kampen krijgen een opfrisbeurt en in Lelystad organiseert Hajé een online dinnershow. ,,We kunnen in zak en as gaan zitten, maar moeten er ook het beste van maken”, stelt Hajé-eigenaar Thierry de Jager.

Flevoland