Ongeloof in Noordoostpolder na razendsnel vertrek burgemeester Bouman: ‘Heel pijnlijk’

videoHet nieuws over het vertrek van burgemeester Harald Bouman is in de gemeente Noordoostpolder ingeslagen als een bom. Raadsleden zeggen volledig verrast te zijn door de beslissing van de eerste burger, ook inwoners reageren vol ongeloof. Maar waarom stapt Bouman op? Dat blijft voorlopig een mysterie.

Bouman was nog geen jaar burgemeester. Bij zijn aantreden in december vorig jaar sprak hij vol enthousiasme over zijn nieuwe baan. Hij wilde vooral inzetten op een goede samenwerking. Nu lijkt het er op dat er van samenwerking weinig terecht is gekomen. Bouman zegt in een persbericht per direct te stoppen als burgemeester omdat er een te groot verschil van inzicht is met zijn directe werkomgeving over de manier waarop hij de gemeente wil besturen.

Volledig scherm
© Videostill

Debat

Volgens fractievoorzitter Bert Jan Aling van ONS Noordoostpolder was Bouman een man die met zijn ‘voeten in de klei’ stond. Iemand die er tegenaan wilde gaan en vaak onder de burgers was. ,,Hij heeft erg veel goed werk verzet. Zijn vertrek is een donderslag bij heldere hemel. Ik heb dit oprecht niet aan zien komen. Het is heel pijnlijk dat een burgemeester zo snel vertrekt. Ik wil er zo snel mogelijk een debat over voeren. Maar met wie?” Via Facebook liet ONS weten een onderzoek te willen naar de exacte redenen van het razendsnelle opstappen.

Volledig scherm
Bouman stond ‘met zijn voeten in de klei’. © Wilbert Bijzitter

Intern schuren

Ook de SP is verrast door het opstappen van Bouman, al zegt fractievoorzitter Tjitske Hoekstra dat ze merkte dat het af en toe ‘intern schuurde’. ,,Dat leid ik ook af uit het persbericht van Bouman. Dan denk ik aan de samenwerking met de ambtenaren of binnen het college, ja. Voor de raad geldt dat niet. Ik ben er nooit op ingegaan omdat we tevreden waren met de burgemeester als raadsvoorzitter en burgervader.’' De SP pleit voor een onderzoek over het ‘verschil van inzicht over het besturen van deze gemeente’. ,,Je moet de weg weer vrijmaken voor een nieuwe burgemeester’'.

Moeilijk

Hylke Hekkenberg van GroenLinks wil nog niets kwijt over het nieuws. ,,Ik en de fractie moeten dit echt laten bezinken. We hebben als raad afgesproken om met één woordvoerder te werken, die namens ons allemaal het woord voert.” Die woordvoerder is Ellen Lindenbergh (VVD). Zij zegt dat het nieuws over het vertrek van Bouman maandagmiddag als een ‘verrassing’ kwam. ,,Als fractievoorzitters betreuren we het absoluut, we respecteren zijn keuze en begrijpen dat het heel moeilijk voor hem moet zijn geweest. Dat je dit na acht maanden moet constateren...’’  

Volledig scherm
Bouman bij zijn installatie als burgemeester, 10 maanden geleden. © Foto Freddy Schinkel

Persoonlijk drama

Lindenberg spreekt van een ‘persoonlijk drama’ voor Harald Bouman en zijn gezin. ,,Maar ook voor de gemeente is het verdrietig. We zijn ontsteld over dit nieuws’’. Wist ze dat er iets niet goed ging? ,,Daar kan ik op dit moment echt niks over zeggen.’’ Gaat de raad nog praten over het vertrek van Bouman? ,,Er is niks gepland. Ik vertrouw op het gesprek met de Commissaris van de Koning.’’ 

Via sociale media reageren inwoners van Noordoostpolder en anderen verbaasd en teleurgesteld. 

Lokale partij

Bouman was één van de weinige burgervaders die afkomstig uit een lokale partij en niet een landelijk. Slechts drie procent van de burgemeesters komt uit zo'n lokale afdeling. Bouman zat bij de fractie van GemeenteBelangen Eemsmond (in de provincie Groningen), werd daarna in die gemeente wethouder en maakte toen de overstap naar Flevoland. 

Flevoland