De varkensflat aan het Zuidermeerpad in Creil.
Volledig scherm
PREMIUM
De varkensflat aan het Zuidermeerpad in Creil. © archief/Hans Veenhuis

Partij voor de Dieren wil ‘beruchte varkensba­ron’ weg hebben uit Creil (en dit is waarom)

De Flevolandse Partij voor de Dieren wil dat ‘varkensbaron’ Straathof met zijn varkensboerderij Creil en de provincie verlaat. Volgens de partij houdt het bedrijf duizenden varkens zonder dat er een vergunning is voor de uitstoot van stikstof. Dat klopt ook, zegt de provincie Flevoland, maar dat geldt voor nog 150 bedrijven in de provincie en duizenden in heel Nederland, die wachten op de afhandeling vanwege de nieuwe ‘stikstofwet’. 

 1. Corona hakt er stevig in bij dierenpark MeerZoo in Marknesse: ‘Jaar vol ellende en het is nog niet voorbij’
  PREMIUM

  Corona hakt er stevig in bij dierenpark MeerZoo in Marknesse: ‘Jaar vol ellende en het is nog niet voorbij’

  De dierentuinen mogen weer open, maar dierenpark MeerZoo in Marknesse blijft voorlopig dicht. Misschien wel voor de rest van het jaar. Eigenaar Jan van der Meer (60) neemt een hap uit zijn pensioen om zijn bedrijf - dat ook onder meer een dierenopvang, evenemententak, bso, zorgboerderij en winkel omvat - in leven te houden. ,,We hebben een k-jaar achter de rug en het is nog niet voorbij.’’ Een monoloog.
 2. Omstreden varkenskoning zet stallen in verkoop. Is de megastal van Mariënheem van de baan?
  PREMIUM

  Omstreden varkensko­ning zet stallen in verkoop. Is de megastal van Mariënheem van de baan?

  Er zou een varkensbedrijf komen met bijna 12.000 dieren, tot woede van de omwonenden. De omstreden varkensboer Adriaan Straathof (64) lag na een hoop juridisch wapengekletter immers geen strobreed meer in de weg. Maar nu staat de boerderij aan de Nijverdalseweg bij Mariënheem opeens te koop. Mariënheem opgelucht? ,,Ik ben momenteel hartstikke blij’’, reageert bezwaarmaker van het eerste uur Gerard Pleizier.

Flevoland