Volledig scherm
Foto van een duobak in het centrum van Nijverdal. © Han Haveman

Partijen pleiten voor gescheiden afvalbakken in centra Noordoostpolder

De fracties van het CDA en GroenLinks in de gemeente Noordoostpolder willen dat ook in de centra van steden in de Noordoostpolder afval gescheiden wordt. Volgende week dienen ze daarom tijdens de raadsvergadering een motie in voor gecombineerde afvalbakken.

Beide fracties zien graag dat inwoners gestimuleerd worden hun afval beter te scheiden. Door het plaatsen van gecombineerde afvalbakken in openbare ruimtes waar veel mensen komen, zoals in het centrum van Emmeloord, kan de gemeente dit volgens de partijen bevorderen. Ze hopen dat de gemeente het goede voorbeeld geeft.

Dezelfde kleurcode

..Als je gedrag van mensen wilt beïnvloeden, moet je communiceren. Dat kan met papier, maar ook fysiek, in de openbare ruimte”, zegt Johan Goos van CDA Noordoostpolder. 

De vuilnisbakken op drukke plekken moeten als het aan het CDA en GroenLinks ligt dezelfde kleurcode krijgen als de containers thuis en daardoor goed herkenbaar zijn.

Sinds 2015 is in de Noordoostpolder het restafval in de grijze container gedaald van gemiddeld 240 naar 140 kilogram per persoon. Het college van B&W in de Noordoostpolder hoopt dat over vijf jaar het afval per persoon nog maar 60 kilo is. De gemeente heeft het voorstel gedaan dat inwoners per keer dat ze een vuilniszak in de ondergrondse container gooien of de container aan de weg zetten, een bedrag betalen voor het restafval.

Flevoland