Volledig scherm
Prinses Marilène geeft een draai aan de slingerpers. © ANP

Prinses Marilène slaat eerste Schokland Vijfje

video + foto'sPrinses Marilène heeft zaterdagmorgen het eerste Schokland Vijfje geslagen. Met deze munt, een wettelijk betaalmiddel, wil de Koninklijke Nederlandse Munt meer aandacht vragen voor het werelderfgoed in Nederland. 

Tijdens haar bezoek aan Schokland bediende de prinses een historische slingerpers waarmee ze symbolisch de 5 euromunt sloeg. Op een kant is de omtrek van het voormalige eiland te zien. Op de andere kant een portret van de Koning. Zowel het landschap als het portret komen iets omhoog op de munt, ontworpen door de Duitse kunstenares Katrin Korfman. Dat is een verwijzing naar het eiland dat ooit boven de Zuiderzee uitstak.

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
Prinses Marilène laat de nieuwe munt zien. © ANP

Bekendheid

De munt is het zevende exemplaar in de serie Nederlands Werelderfgoed (2012-2021). Schokland heeft behoefte aan meer bekendheid, laat conservator Henk Kloosterman weten. Veel Nederlanders zouden niet weten waar het voormalige eiland ligt, laat staan dat het is aangewezen als werelderfgoed. Ook op Utrecht CS richt de Koninklijke Nederlandse Munt de schijnwerper op Schokland. Hier is tot en met vandaag de pop-upstore Bestemming Schokland geopend, waar reizigers in 4D 'het mysterie' van het voormalige eiland kunnen beleven.  

De komst van het Schokland Vijfje werd met een spectaculaire video aangekondigd door de Koninklijke Nederlandse Munt:

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP
  1. Lobby voor Lelylijn krijgt vervolg
    PREMIUM

    Lobby voor Lelylijn krijgt vervolg

    De lobby voor de Lelylijn, een spoor van Lelystad naar Groningen, krijgt op maandag 2 december een vervolg met een groots opgezet congres in Drachten. Zo’n vijftig bestuurders van gemeenten en provincies in Noord-Nederland en rond 500 andere belangstellenden worden er verwacht. Het congres is vooral bedoeld om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen en een gezamenlijk standpunt te formuleren, zegt wethouder Anjo Simonse van Noordoostpolder.

Flevoland