Prinses Marilène geeft een draai aan de slingerpers.
Volledig scherm
Prinses Marilène geeft een draai aan de slingerpers. © ANP

Prinses Marilène slaat eerste Schokland Vijfje

video + foto'sPrinses Marilène heeft zaterdagmorgen het eerste Schokland Vijfje geslagen. Met deze munt, een wettelijk betaalmiddel, wil de Koninklijke Nederlandse Munt meer aandacht vragen voor het werelderfgoed in Nederland. 

Tijdens haar bezoek aan Schokland bediende de prinses een historische slingerpers waarmee ze symbolisch de 5 euromunt sloeg. Op een kant is de omtrek van het voormalige eiland te zien. Op de andere kant een portret van de Koning. Zowel het landschap als het portret komen iets omhoog op de munt, ontworpen door de Duitse kunstenares Katrin Korfman. Dat is een verwijzing naar het eiland dat ooit boven de Zuiderzee uitstak.

Lees verder onder de foto.

Prinses Marilène laat de nieuwe munt zien.
Volledig scherm
Prinses Marilène laat de nieuwe munt zien. © ANP

Bekendheid

De munt is het zevende exemplaar in de serie Nederlands Werelderfgoed (2012-2021). Schokland heeft behoefte aan meer bekendheid, laat conservator Henk Kloosterman weten. Veel Nederlanders zouden niet weten waar het voormalige eiland ligt, laat staan dat het is aangewezen als werelderfgoed. Ook op Utrecht CS richt de Koninklijke Nederlandse Munt de schijnwerper op Schokland. Hier is tot en met vandaag de pop-upstore Bestemming Schokland geopend, waar reizigers in 4D 'het mysterie' van het voormalige eiland kunnen beleven.  

De komst van het Schokland Vijfje werd met een spectaculaire video aangekondigd door de Koninklijke Nederlandse Munt:

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP

Flevoland