Volledig scherm
Een eerdere bomenkap langs de A6 in de Noordoostpolder. © Veenhuis

Rijkswaterstaat kapt 14.000 essen langs A6

Rijkswaterstaat gaat zo’n 14.000 essen kappen aan de A6 tussen de afslag Urk en Lemmer. De bomen zijn ziek en kunnen bij harde wind op de weg vallen. 

De klus begint maandag en zal zo'n 9 weken weken in beslag nemen, meldt Rijkswaterstaat. Het kappen gebeurt voornamelijk in de zijbermen en bij de op- en afritten. Het essenhout wordt zoveel mogelijk hergebruikt.   

De zeer besmettelijke essentakziekte grijpt om zich heen in deze regio. Eenmaal aangetast is een boom niet meer te redden. Na een zware storm in januari zijn al veel essen langs de A6 preventief verwijderd om te voorkomen dat ze op de rijbaan zouden vallen. Na een recent onderzoek is besloten om meer bomen weg te halen, het gevaar is niet geweken voor de automobilist. Roofvogelnesten worden indien mogelijk behouden, aldus Rijkswaterstaat. ‘Dit is helaas niet in alle gevallen mogelijk’. Het herplanten zal waarschijnlijk plaatsvinden in 2020. 

Populieren

Ondertussen haalt Rijkswaterstaat ook zo'n 7000 populieren langs de A6 bij Lelystad weg. Deze bomen zijn aan het eind van hun leven en worden vervangen door exemplaren die niet pluizen. 

  1. Japan, Duitsland en Frankrijk kijken bij ons: Zo uniek is de balgstuw Ramspol bij Kampen
    PREMIUM
    video

    Japan, Duitsland en Frankrijk kijken bij ons: Zo uniek is de balgstuw Ramspol bij Kampen

    De balgstuw Ramspol is uniek in de wereld. Wat gekscherend een fietsband wordt genoemd, garandeert tienduizenden inwoners in de Kop van Overijssel droge voeten bij een noordwesterstorm. Het opgeblazen rubberdoek is het toonbeeld van Hollandse innovatie in de strijd tegen het water. Volgende week komen opnieuw buitenlandse ingenieurs langs om het ‘wereldwonder’ á 116 miljoen euro te zien. Vanwege inspectie is de balg dan een aantal dagen opgeblazen. Publiek kan vanaf een uitzichtpunt het proces volgen.

Flevoland