Volledig scherm
De Roos van Saron is volgens het NBT een van de plekjes in Flevoland die meer aandacht verdient.foto Hans Veenhuis

Roos van Saron op lijst van onverwachte parels

URK - De Roos van Saron staat op de lijst van verborgen parels van Nederland. Het Nederlands Bureau voor Toerisme zet deze gastenkamer op Urk in de schijnwerpers met vermelding op een lijst van 120 toeristische en culturele geheimen van Nederland.

Willie van Urk is verguld met de keuze voor haar Roos van Saron. "Ik vind het echt een eer dat we daarvoor zijn geselecteerd."

Flevoland staat met vijf locaties op de lijst. Ook werelderfgoed Schokland geldt volgens het NBT als een verborgen parel, evenals het Nieuw Land Erfgoedcentrum (Lelystad) en museum de Paviljoens en Casa Casla (Almere). Twaalf maanden lang promoot het bureau de 120 geheimen bij toeristen uit binnen- en buitenland. De parels zijn geselecteerd op exclusiviteit, kwaliteit en originaliteit. Volgens het NBT zijn er nog te veel musea, attracties, restaurants en overnachtingsmogelijkheden nauwelijks of niet bekend terwijl die meer dan de moeite waard zijn.

De Roos van Saron is de enige particuliere, Flevolandse locatie op de lijst. Van Urk vermoedt dat het NBT is gevallen voor het unieke concept van haar gastenkamer in een vissershuisje op Urk. "Het oude Urk is met Schokland het enige historische dat Flevoland te bieden heeft. Juist voor die historie is er de laatste jaren steeds meer belangstelling bij toeristen."

De Roos van Saron bestaat sinds 2006. De Gastenkamer is ondergebracht in een achttiende eeuws pand aan de haven dat vroeger dienst deed als opslag voor Urker ijsvletten. De ijsvlet was voor Urkers in barre winters een belangrijke schakel met het vasteland als scheepvaart niet mogelijk was.

De Roos van Saron is meer dan een gastenkamer, ze biedt ook het nodige om 'lichaam en geest tot rust te laten komen'. Het gaat goed met het bedrijfje, zegt VanUrk. "We zitten nog in de startperiode, maar we draaien volgens verwachting." Bij de start maakte VanUrk een visie waaraan ze nog altijd de uitbreidingen van haar bedrijfje toetst. Tot nu past alles binnen het concept. "Alles begint lekker te groeien. Ik heb het gevoel dat alles steeds meer tot zijn recht komt."

Volgens het NBT spelen de parels van Nooitverwacht Nederland een belangrijke rol in de nationale en internationale promotie van Nederland.Door een website in zes talen geeft het bureau bezoekers tips over bijzonder plekken.De tips zijn ondergebracht in thema's Cultuur & Historie, Land & Water en Gastronomie & Logeren. Volgens het NBT is de Roos van Saron "Een bijzondere logiesaccommodatie die er op is gericht gasten een unieke belevenis aan te bieden door ze terug te plaatsen in die goeie ouwe tijd op de bult."

Meer info: www.lekkerweg.nl /nooitverwacht

Flevoland