Volledig scherm
Trees de Boer (57) uit Emmeloord ging met haar gezin van vijf personen op vakantie en liet haar auto achter bij een valet-parkingbedrijf bij Schiphol. Bij terugkomst trof ze haar auto zo aan. © Foto Freddy Schinkel

Ruim 100 klachten bij marechaussee over misstanden rond valet parking bij Schiphol

videoDe marechaussee heeft dit jaar al 110 meldingen binnengekregen over problemen met valet-parkingbedrijven rond Schiphol. Het gaat om parkeerschades, vernielingen, veel extra kilometers op de teller en verkeersongevallen en bekeuringen die met de geparkeerde auto’s zijn veroorzaakt. Het gezin uit Emmeloord dat onlangs zwaar werd gedupeerd, blijkt dus niet het enige slachtoffer. 

Bij valet parking geeft de reiziger zijn auto af, waarna die door het bedrijf ergens wordt geparkeerd. Mensen die op vakantie gaan met het vliegtuig maken regelmatig gebruik van een dergelijke dienst. Maar niet iedereen krijgt bij terugkomst de auto weer ongeschonden terug. 

Zo vond Trees de Boer (57) uit Emmeloord haar Volkswagen vorige week vrijdag zwaarbeschadigd terug na een vakantie in Turkije. Bovendien was er 1400 kilometer mee gereden en lagen er twee snelheidsboetes op de mat. De Emmeloordse reageerde verbolgen: ,,Dit is zó bizar...’’.

Om dergelijke praktijken te voorkomen, drukt de marechaussee klanten op het hart goed hun contract door te lezen en afspraken te maken met het valet-parkingbedrijf over het aantal kilometers dat met de auto wordt gereden en waar die wordt neergezet. ,,En maak altijd melding van misstanden bij de marechaussee, de politie en bij het bedrijf zelf’’, zegt een woordvoerster.

De marechaussee zegt zelf niet altijd te kunnen optreden, omdat het meestal gaat om een geschil tussen de consument en het bedrijf en dus een civielrechtelijke kwestie is.

Overlast

Valet parking zorgt rond Schiphol voor toenemende overlast. Zo worden auto’s soms geparkeerd langs de openbare weg of op bedrijventerreinen waar een parkeerverbod geldt. Handhavers van de gemeente Haarlemmermeer, waar de luchthaven onder valt, treden er streng tegen op. De gemeente waarschuwde onlangs ook voor de risico’s van valet parking en gaf de tip om voor het afgeven de auto te fotograferen (om eventuele schade naderhand te kunnen bewijzen) en de kilometerstand te noteren.

  1. Brand verwoest levenswerk broers Bant. Maar enige wat telt: alternatief vinden voor gedupeerde bruiloftsgasten
    PREMIUM
    video

    Brand verwoest levenswerk broers Bant. Maar enige wat telt: alterna­tief vinden voor gedupeerde bruilofts­gas­ten

    Terwijl de restanten van de tot groepsaccommodatie omgebouwde schuur nog nasmeulen, zijn de broers Wietze en Han van Wegen al druk bezig met het regelen van een alternatieve feestlocatie voor twee bruiloftsfeesten. Een felle brand legde het levenswerk van de eigenaren van vakantiepark Eigen Wijze in Bant vannacht in de as, maar daar al te lang bij stilstaan doen de twee niet. Wietze: ,,Dat zit in de aard van het beestje, het is gebeurd, we moeten verder.’’

Flevoland