Volledig scherm
Spijbelaars in Noordoostpolder worden vaker doorgestuurd naar Justitie voor een straf. © Tubantia

Spijbelaars Noordoostpolder vaker naar Justitie

Het afgelopen schooljaar zijn opvallend veel meer spijbelaars uit de Noordoostpolder in een straftraject bij Justitie terecht gekomen. In dertien gevallen is er door de leerplichtambtenaar proces-verbaal opgemaakt tegen de spijbelaar zelf of diens ouders. In de jaren daarvoor waren dat er maar één of enkele, blijkt uit gegevens van de gemeente.

Daarnaast zijn zes spijbelaars doorgestuurd naar het Halt-bureau, dat doorgaans een taakstraf in de vorm van leren oplegt, soms in combinatie met een werkstraf. Door aangescherpte normen wordt tegenwoordig minder snel overgegaan tot deze sanctie.

Vijf van de strafzaken die zijn aangedragen bij het OM gingen over luxe verzuim. Hiervan is sprake als ouders zonder toestemming van de schoolleiding hun kinderen buiten de schoolvakantie van school houden.

Schoolverlaters

Op 1 februari van dit jaar stonden 4.026 jongeren in de leeftijd van 16 tot 23 jaar ingeschreven in de leerplichtadministratie van de gemeente Noordoostpolder. Volgens de statistieken eindigt het merendeel met een zogenoemde startkwalificatie. Het aantal voortijdig schoolverlaters ligt rond de tien procent. Het betreft vooral jongens, die uitvallen op het mbo-niveau 1 of 2.

Flevoland