Volledig scherm
Aaldert Pol (midden) en Gerrit van Hezel signeren het eerste exemplaar van het Schoklandboek voor de voorzitter van Schuttevaer Annemarie Jorritsma.foto Hans Veenhuis

Standaard-werk over Schokland is 'eerbetoon'

SCHOKLAND - 'Schokland en omgeving. Leven met water', is de titel van een nieuw boek over Schokland. Geschreven door Aaldert Pol en Gerrit van Hezel, Schokland-deskundigen en kenners van het Zuiderzeegebied bij uitstek.

Zaterdag werd het gepresenteerd in het kerkje op Schokland. Annemarie Jorritsma mocht als voorzitter van de Koninklijke Vereniging Schuttevaer het eerste exemplaar van het nieuwe standaardwerk over Schokland in ontvangst nemen.

Jorritsma ziet het boek ook als een eerbetoon aan Willem Jan Schuttevaer, 'de behouder van Schokland'. Schuttevaer zorgde ervoor dat de haven van Emmeloord behouden bleef als vluchthaven voor de schepen op de Zuiderzee. Dat was omstreeks 1860, toen het eiland al was ontruimd. Daarom komt in 2009 het nationaal binnenvaart-monument ook op de noordpunt van Schokland te staan. "Er is geen betere plaats voor dit monument", zei Jorritsma zaterdag op Schokland.Over de vormgeving bestaat inmiddels overeenstemming. "Conservatief en progressief denkenden over kunst zijn het inmiddels eens."

Vreemd overigens dat Schokland ontbreekt op de canon van de vijftig belangrijkste onderwerpen, zogenoemde 'vensters' op de vaderlandse geschiedenis, betoogde Aaldert Pol.

Het eiland was immers in 1995 het eerste Nederlandse Werelderfgoed, symbool bij uitstek van de strijd met het water. "Een groot gedeelte van de Nederlandse geschiedenis kan verteld worden kijkend door het venster Schokland", zegt burgemeester Willem ridder van Rappard in zijn voorwoord van het boek. Pol: "Het moet aan de canon worden toegevoegd."'Schokland en omgeving. Leven met water' gaat niet alleen over de strijd tegen het water. Maar ook over de bestaansmogelijkheden die het water bood in de vorm van visserij, jacht, scheepvaart en handel. "Het water was vijand en vriend", aldus PolDe Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Flevoland