Volledig scherm
Het azc in Luttelgeest © ANP

‘Steekpartij azc Luttelgeest door drank en drugs’, maar getuigen spreken elkaar tegen

Na de nodige drank en drugs ontstond er ruzie op het terrein van het asielzoekerscentrum in Luttelgeest op 10 april. Twee personen werden tijdens dat tumult gestoken en een derde werd gebeten. De 28-jarige verdachte hoorde vrijdag in de rechtbank in Lelystad een jaar cel eisen waarvan vier maanden voorwaardelijk.

Dat hij de nodige verdovende middelen genuttigd had, wilde Waleed S. (28) wel erkennen. Hij weet dat er ruzie was, maar daar had hij niets mee van doen. ,,Ik ben naar mijn bungalow gegaan en wat er daarna gebeurde kan ik me niet meer herinneren.’' Getuigen deden echter aan de politie uit de doeken wat er dan gebeurd zou zijn. Een slachtoffer werd in de arm gestoken waarbij een slagader maar net gemist is. Een tweede slachtoffer liep een diepe wond in de heup op. Twee keer een poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel, concludeerde de officier van justitie. ,,Als die slagader geraakt was, dan was dit alles heel anders afgelopen. En het tweede slachtoffer had blijvend invalide kunnen raken.’' 

Bebloed shirt

Een persoon die middenin de ruzie er tussen sprong, kreeg een vuistslag in het gezicht en werd gebeten. De politie kwam ter plaatse en ontdekte het mes waarmee gestoken zou zijn. Toen S. werd aangehouden, bleek zijn shirt onder het bloed te zitten. ,,Ik was gewond aan mijn hoofd. Daar komt het van’', zei hij hierover.

Wisselende verklaringen

De officier van justitie rekent het de verdachte aan dat hij zo onder invloed was. ,,Hier is met levens gespeeld’', zei ze. De advocaat vond dat niet duidelijk is wat er nou precies gebeurd is. Een getuige die verhoord werd, wees snel S. aan als dader omdat hij van het gesprek af wilde. Geen enkele verklaring komt overeen: de slachtoffers hebben alle drie een ander verhaal. ,,Een van hen zegt zelfs dat iedereen liegt.’' De raadsvrouw meende dat wegens gebrek aan bewijs vrijspraak de enige juiste optie is.

De uitspraak van de rechtbank volgt op 1 november.

  1. Lobby voor Lelylijn krijgt vervolg
    PREMIUM

    Lobby voor Lelylijn krijgt vervolg

    De lobby voor de Lelylijn, een spoor van Lelystad naar Groningen, krijgt op maandag 2 december een vervolg met een groots opgezet congres in Drachten. Zo’n vijftig bestuurders van gemeenten en provincies in Noord-Nederland en rond 500 andere belangstellenden worden er verwacht. Het congres is vooral bedoeld om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen en een gezamenlijk standpunt te formuleren, zegt wethouder Anjo Simonse van Noordoostpolder.

Flevoland