Volledig scherm
De toekomstige museumwoning in Nagele. © Foto Freddy Schinkel

Terug naar de jaren ’70: Nostalgisch overnachten in museumwoning in Nagele

Overnachten in een retro-woning in Nagele, ooit het modernste dorp van Europa? Dat kan sinds een week. In het voorjaar van 2020 opent in het hetzelfde rijtje een museumwoning.

Onder de noemer 'Monument en bed' biedt vereniging Hendrick de Keyser mensen de gelegenheid om te slapen op bijzondere, historische locaties. De eerste in Flevoland is een woning aan de Karwijhof in Nagele. ,,Ingericht in de stijl van de jaren 70'', zegt woordvoerster Cunera Vergeer. Met sierlijk donkerbruin meubilair en blauwe tegels in de badkamer. De kinderen van de oorspronkelijke bewoners zijn volgende week de eerste gasten, kondigt ze aan.

Speeltuin voor architecten

Hendrick de Keyser heeft enkele jaren geleden 32 woningen aan de Karwijhof overgenomen van woningbouwcorporatie Mercatus, die het hofje wilde slopen. Zonde, vond de vereniging. ,,Nagele is uniek, deze woningen ook'', zei Ann-Katrin Adolph, architect bij Hendrick de Keyser, vorig jaar tegen deze krant. Nagele gold als een speeltuin voor architecten. De woningen aan de Karwijhof zijn gebouwd volgens de principes van het Nieuwe Bouwen.

Monument en bed

De nieuwe eigenaar wil het hofje terugbrengen in oude glorie en daarbij krijgen twee woningen een speciale functie. Nummer 19 is een 'Monument en bed', nummer 20 wordt ingericht als een museumwoning, in de stijl van de jaren 50, toen de eerste bewoners er hun intrek in namen. ,,De renovatie is klaar, nu de inrichting nog'', zegt Vergeer. Eind februari, begin maart is het huis te bezichtigen. Van donderdag tot en met zondag. ,,We sluiten aan bij de openingstijden van Museum Nagele.''

De logeerwoning is gebouwd in 1956 en heeft vier slaapplaatsen. Ook de keuken is in jaren 70-stijl, al staat er een Nespresso-apparaat. Het minimaal verblijf in de retro-woning is twee nachten (kosten: 268,88 euro, volgens de website van Hendrick de Keyser). De vereniging geeft de Karwijhof een grote opknapbeurt en voegt daarbij enkele woningen samen tot grotere gezinswoningen. Verder worden 50 woningen aan de Karwijhof, inclusief de 32 van Hendrick de Keyser, duurzaam gemaakt.

Flevoland