Antonius Zorggroep maakte vorig jaar bekend dat zij de polikliniek van de MC Groep in Emmeloord (foto) overnemen.
Volledig scherm
Antonius Zorggroep maakte vorig jaar bekend dat zij de polikliniek van de MC Groep in Emmeloord (foto) overnemen. © Foto Freddy Schinkel

Tonnen van gemeente voor ontwikkeling zorglocaties in Emmeloord

De gemeente Noordoostpolder stelt geld beschikbaar om een gezondheidsplein in Emmeloord te ontwikkelen. Op twee locaties vlakbij elkaar aan de Urkerweg is nu ziekenhuiszorg van zorggroep Antonius. Eén locatie werd overgenomen van de failliete MC Groep. Antonius heeft plannen om één nieuw ‘Zorgcentrum plus’ te laten verrijzen.

Het college van B&W vraagt aan de gemeenteraad om 50.000 euro vrij te maken voor de ontwikkeling van het gezondheidsplein en 160.000 euro voor het herontwikkelen van de locatie van het Dokter J.H. Jansencentrum. Sinds vorig jaar is het gebouw eigendom van de gemeente Noordoostpolder nadat MC Groep failliet ging en vanaf begin dit jaar zit Antonius Zorggroep naast het pand aan de Urkerweg 4 ook in dit pand. De gemeente wilde met de aankoop zorg voor het gebied veilig stellen.

Verhuizing polikliniek

De Antonius Zorggroep uit Sneek werkt nog grotendeels vanuit de locatie aan de Urkerweg, maar verhuisde wel de polikliniek dermatologie naar het Dokter J.H. Jansencentrum. Ook kunnen inwoners van de Noordoostpolder en Urk hier terecht voor bloedafname, het inleveren van bijvoorbeeld urine en een MRI-scan.

Zorgpartners willen de huidige locatie aan de Urkerweg 4 ontwikkelen en uitbreiden tot één zogenaamd gezondheidsplein. ,,Het zorgcentrum zit nu nog in de planfase”, zegt woordvoerder Mente Kroon van Antonius Zorggroep. ,,We onderzoeken hoe dit het best kan worden ingericht. Het is logisch dat er één locatie komt, maar het de vraag of dat de uitkomst is. Iedereen heeft baat bij dat er goede zorg blijft voor de mensen in de Noordoostpolder.”

Compleet zorgaanbod

De gemeente wil het geld gebruiken om een plan te maken voor een ‘zo compleet mogelijk zorgaanbod’ in het noorden van Flevoland. Met het voorbereidingskrediet moeten onder meer stedenbouwkundige plannen gemaakt worden voor het Dokter J.H. Jansencentrum. Gekeken moet worden wat de toekomstige bestemming van dit pand is. Het gezondheidsplein willen ze verder ontwikkelen in samenwerking met Antonius Zorggroep, Bbraun, Zorggroep Oude en Nieuwe Land en andere zorgorganisaties. De gemeenteraad moet nog wel instemmen met het vrijmaken van het geld.

Flevoland