Wethouder Willy Schutte en gedeputeerde Harry Dijksma openden met een ritje in een sneeuwschuiver-vrachtwagen annex zoutstrooier de rondweg bij industrieterrein de Munt II in Emmeloord. foto Hans Veenhuis
Volledig scherm
Wethouder Willy Schutte en gedeputeerde Harry Dijksma openden met een ritje in een sneeuwschuiver-vrachtwagen annex zoutstrooier de rondweg bij industrieterrein de Munt II in Emmeloord. foto Hans Veenhuis

Trots op 1100 meter asfalt: 'n nieuwe rondweg

EMMELOORD - Het is 1100 meter asfalt, begrensd door rotondes. Vergelijk het dus niet met Almere, zei wethouder Willy Schutte gisteren tegen gedeputeerde Harry Dijksma. "Voor ons is het heel bijzonder."

Dus een feestje gisterochtend op het jongste bedrijventerrein van Emmeloord. De groei ervan begint met een nieuwe rondweg. Elfhonderd meter lang. Vanaf - vice versa - een nieuwe rotonde in de Kuinderweg tot aan een iets minder nieuwe rotonde in de Marknesserweg. Aan de oostkant van Emmeloord dus.

De weg rond het nieuwe bedrijventerrein springt nu nog in het oog. Maar daar komt snel verandering in: een groot deel van de grond is verkocht aan Koopman International, die met nieuwbouw de sprong over de Kuinderweg maakt. Andere bedrijven vestigen zich ook. En economie-wethouder Willy Schutte praat met nog meer bedrijven over een vestiging op het nieuwe bedrijventerrein. Zei hij gisteren bij de opening van de rondweg.

De weg is van groot belang voor Emmeloord. Verkeer vanuit de richting Marknesse dat naar de A6 wil, moest tot gisteren nog via de Kuinderweg. Na realisering van het nieuwe deel van bedrijventerrein De Munt zou zonder die rondweg heel veel verkeer dwars 'door' het bedrijventerrein rijden. Nu rijden ze er omheen.

Minstens zo belangrijk: de rondweg ontsluit veel beter bedrijventerrein De Munt II, zoals het officieel heet. De weg was trouwens klaar in racetempo. "We hebben er lang op moeten wachten" , zei Schutte. Maar toen het werk eenmaal kon beginnen, ging het sneltreinvaart: aanbesteding in januari, begin van de aanleg in maart. Gisteren klaar.

Schutte was een van de vips, met gedeputeerde Dijksma en ondernemers die hun oog hebben laten vallen op wat bij de gemeente De Munt II heet. Voor vips is altijd wat extra's weggelegd. Dus ging de openingshandeling zo: Schutte en Dijksma en een enorme sneeuwschuiver-vrachtwagen annex zoutstrooier. Niet helemaal van deze tijd met steeds hogere temperaturen, maar toch. Schutte achter het stuur. Hij is wel wat gewend met grote 'machines', als agrariër. "En het is een automaat", grijnsde de eigenlijke bestuurder van de wagen bij het zien van Schutte achter het stuur. "Hij hoeft dus alleen maar gas te geven." En ook dat kon Schutte, die even verderop door een rood-wit lint reed. Waarmee de rondweg officieel open was. Waarna trouwens nog meer vips in een verlengde limousine mochten plaatsnemen voor een rondritje over 1100 meter rondweg. Een rondwegfeestje mag wat kosten. De negen meter lange limo van het Lelystadse Lelytaxi kost 125 euro per uur. En je huurt 'm voor minimaal twee uur.

Flevoland