Volledig scherm
Een volle Schouwburg in Amstelveen tijdens de Nationale Voorleeswedstrijd in 2018. © Jørgen Koopmanschap

Twan (11) uit Emmeloord finalist van landelijke voorleeswedstrijd: ‘Best spannend’

Ja, hij vindt het ‘best spannend’. Maar Twan Wijnia (11) uit Emmeloord is goed voorbereid op de finale van de Nationale Voorleeswedstrijd. ,,Ik heb heel veel geoefend’’, zegt de vertegenwoordiger van Flevoland. 

Na vier voorrondes reist hij woensdag naar Amstelveen voor de landelijke eindstrijd van de voorleeswedstrijd. Zijn ouders, opa's en oma's en de vriend van zijn zus zitten in de zaal. Twan gaat een stukje voorlezen uit ‘Dirkje Bakkes brandnetelspecialist’ van Tosca Menten, bekend van de Dummie de Mummie-boeken. ,,Een grappig boek’’, zegt de leerlingen van De Lichtboei. ,,Met veel avonturen’’. Ook moet hij een stukje voordragen uit een verrassingsboek. ,,Op school oefen ik daar op’’, zegt hij. ,,Dat gaat best goed’’. Hij is geen boekenwurm, maar voorlezen vindt hij leuk. En hij is er goed in. Wat is zijn geheim? ,,Ze zeggen dat mijn tempo mooi rustig is en dat ik een goede afwisseling heb’’.  

  1. Echtpaar staat doodsangsten uit tijdens overval op boerderij in Emmeloord: overvallers dreigen pink af te knippen
    video

    Echtpaar staat doodsang­sten uit tijdens overval op boerderij in Emmeloord: overval­lers dreigen pink af te knippen

    Bij het uitladen van zijn busje krijgt agrariër Dieleman direct een pistool tegen zijn hoofd. Als zijn vrouw hem even later zoekt in de schuur, wordt een zak over haar hoofd getrokken. ,,Waar liggen de drugs?”, schreeuwen de drie overvallers. Ze dreigen vingers af te knippen en tenen kapot te slaan. Als na 2,5 uur blijkt dat tussen de aardappelen écht niets te halen is, verlaten ze het boerenerf bij Emmeloord.

Flevoland