Volledig scherm
Dit is de plek waar Kraggenburg gaat uitbreiden. © Foto Freddy Schinkel

Uitbreiding Kraggenburg eindelijk in zicht

Eindelijk is het zover. Na bijna 20 jaar kan Kraggenburg weer uitbreiden. Zo'n 40 woningen komen erbij aan de zuidkant van het dorp. 

Wethouder Wiemer Haagsma onthult vrijdagmiddag het bouwbord op de hoek van de Walstraat en de Hertenweg. Een simpele handeling, maar een groots moment in de geschiedenis van het dorp. Immers, Kraggenburg heeft lang moeten wachten op nieuwe woningen. In 2000 werd het laatste huis opgeleverd. ,,We hadden het gevoel dat we de boot hadden gemist’’, zei dorpsvoorzitter Jules Overmars vorig jaar tegen deze krant. 

Hoofdpijndossier

Het uitbreidingsplan is een hoofdpijndossier. ‘Kavel Penders’, een lap grond van 6 hectare, is de aangewezen plek. Maar het lukte de gemeente Noordoostpolder pas vorig jaar om de grond te kopen. Eerst kwam de gemeente er niet uit met Martin Penders, de vorige eigenaar. Pogingen om woningen te bouwen op de naastliggende kavel Paauw kwamen ook niet van de grond. Toen kwam kavel Penders in eigendom van ontwikkelaar Megahome, maar die ging failliet. Dat maakte de zaak er niet makkelijker op.    

Quote

Het wordt een wijk die past bij het karakter van het dorp

Wiemer Haagsma , Wethouder Noordoostpolder

Het woningbouwplan is in samenwerking met het dorp op papier gezet. Al snel na de aankoop van de grond is een klankbordgroep samengesteld met omwonenden, Dorpsbelang en mogelijke bewoners van het nog te bouwen wijkje. Zij hebben zich gebogen over zaken als de plek van de woningen en de afmetingen van groenstroken en plantsoenen. ,,Het wordt daarmee een wijk die past bij het karakter van het dorp”, zegt Haagsma in een persbericht.   

Volledig scherm
De indeling van de nieuwe wijk. © Gemeente Noordoostpolder

De eerste fase (1A) bestaat uit 20 tot 22 woningen, een mix van vrijstaand en 2-onder-1-kap. Fase 1B wordt later gebouwd en biedt ruimte aan 19 woningen. De gemeenteraad zal zich spoedig buigen over het voorontwerp-bestemmingsplan. De inschrijving voor de kavels begint in april 2019, de loting is in mei. Bedoeling is dat de bouw in oktober 2019 van start gaat. 

Flevoland