Veiligheidsexpert pleit voor APK op zonnepanelen

videoEr moet een APK-keuring komen voor zonnepanelen om het brandrisico te verkleinen. Dat zegt Nils Rosmuller van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV, het vroegere brandweerinstituut Nibra) in Arnhem, naar aanleiding van de brand zondag bij zonnepanelen in Emmeloord. In Sint Oedenrode in Noord-Brabant vatten zonnepanelen op een woonhuis vlam.

Afgelopen jaar kreeg het IFV 25 meldingen van branden door zonnepanelen. ,,Juist in een sector waar de ontwikkelingen heel snel gaan is het monitoren van het installatiewerk erg belangrijk. En ook als het systeem geplaatst is, zou het na een jaar nagekeken moeten worden. Is de bekabeling nog goed, zit alles zoals het hoort’’, zegt Rosmuller.

Volgens branchevereniging HollandSolar is elke brand er een te veel, maar is een alarm voor zonnepanelen overdreven. Er zijn 2 miljoen zonnepanelen in Nederland en in verhouding weinig branden, zegt voorzitter Jaap Baarsma.

Veel onduidelijk over brand op zonnepark

Exploitant GroenLeven van Zonnepark Emmeloord heeft nog geen idee van de omvang van de schade van de brand die zondag op het park woedde. Ook over de mogelijke oorzaak tasten zowel brandweer als de Friese exploitant van zonneparken in het duister.

,,Het is heel uitzonderlijk wat hier zondagmiddag is gebeurd”, geeft Maarten de Groot van GroenLeven aan. Bij het onderzoek naar de oorzaak, wordt ook gekeken naar werkzaamheden die afgelopen periode op het park zijn uitgevoerd. Hoewel De Groot spreekt van ‘een kleine brand’ zijn in elk geval een transformatorhuisje en een aantal zonnepanelen zwaar beschadigd.

Zonnepark Emmeloord produceert sinds zondag geen stroom. Volgens De Groot is niet duidelijk wanneer dat weer gaat gebeuren.

Zonnepark Emmeloord, met ruim 43.000 panelen het grootste zonnepark van Flevoland, draait sinds eind 2017.

Volledig scherm
Door een brand in een schakelstation op het zonnepark langs de N351 bij Emmeloord, was zondagmiddag een deel van de weg afgesloten. © Richard de Boer / ProNews
}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)

Flevoland