Volledig scherm
Verkeer wordt bij Kampen-Noord onvoldoende duidelijk gewaarschuwd voor files, vindt de raad van Noordoostpolder. © Foto Freddy Schinkel

Verkeerspsycholoog moet veiligheid N50 bestuderen, eenvoudige ingrepen moeten N-weg veiliger maken

Verkeerspsychologen moeten gaan kijken naar de inrichting van de N50 tussen Ramspol en knooppunt Hattemerbroek en naar het gedrag van automobilisten op dat wegvak. Dat moet ideeën opleveren om de weg op korte termijn met eenvoudige ingrepen toch veiliger te maken. Dat is de inzet van de gemeente Noordoostpolder, nadat een poging om grotere of beter geplaatste matrixborden bij Kampen te krijgen is mislukt.

Wethouder Anjo Simonse kwam met deze gedachte nadat de CDA-fractie in de gemeenteraad opnieuw een motie had aangekondigd om aandacht te eisen voor de in haar ogen onveilige situatie op de weg. Simonse heeft zijn idee maandagochtend ook al besproken met Overijssels gedeputeerde Bert Boerman, zei hij 's avonds bij de behandeling van de motie.

Struiken

Meerdere fracties in de raad zijn van mening dat files en stilstaand verkeer slecht worden aangegeven. Het signaleringsbord is te klein, bij daglicht nauwelijks te lezen en bovendien ontnemen struiken en andere borden het zicht op het ding. De kwestie zit de raad van Noordoostpolder vooral dwars omdat het er niet naar uit ziet dat de weg op korte termijn zal worden verbreed. Eerdere verzoeken om het bord te verplaatsen of een matrixbord boven de weg te hangen liepen op niets uit. Rijkswaterstaat is niet overtuigd van het probleem.

Breder

„Ik heb het voorstel gedaan om een verkeerspsycholoog de weg te laten analyseren. Die moet niet alleen kijken naar dat ene bord, maar alle laaghangend fruit voor meer veiligheid breder oppakken”, aldus Simonse. Gedeputeerde Boerman had er wel oren naar, zei Simonse. De wethouder wil er nu ook de buurgemeenten Kampen, Urk en Dronten bij betrekken. „Voor het eind van de week koppel ik terug wat de planning is”, verzekerde Simonse. In afwachting daarvan is de motie vooralsnog aangehouden.

Flevoland