Volledig scherm
Ter illustratie © ANP

Verklaring over 'hoofddoekmishandeling' klopt niet, OM staakt onderzoek

Het onderzoek naar een mishandeling van het 15-jarige meisje in Emmeloord is stopgezet. Volgens het Openbaar Ministerie klopte haar verklaring op meerdere punten niet. Ook is het niet gelukt om een belangrijke getuige van de mishandeling te vinden.

Het meisje uit Emmeloord werd naar eigen zeggen op 21 februari mishandeld door twee jongens. Ze was onderweg naar school toen twee jongens haar sommeerden haar hoofddoekje af te doen. Ze weigerde en werd mishandeld.

Het Openbaar Ministerie deed na de aangifte onderzoek naar de mishandeling. Er werden camerabeelden bekeken en getuigen gehoord. Hieruit bleek volgens het OM dat de verklaring van het meisje op meerdere punten niet klopt.

Ooggetuige

Daarnaast is het niet gelukt om een belangrijke ooggetuige van de mishandeling te vinden. Hij of zij zou de mishandeling hebben gezien. Een buurtonderzoek, een passantenonderzoek en grote media-aandacht voor de zaak hebben niet geleid tot het vinden van deze ooggetuige of tot het verkrijgen van onderbouwende informatie van de aangifte. Dit alles leidt tot twijfel bij het OM over de juistheid van de aangifte en tot een gebrek aan aanknopingspunten voor verder onderzoek.

Het Openbaar Ministerie heeft de onderzoeksbevindingen en de daarbij behorende verschillen in de verklaringen aan de Emmeloordse voorgelegd. Zij blijft echter bij haar afgelegde verklaring.

 1. Flevolandse corporaties matigen huurstijging
  PREMIUM

  Flevoland­se corpora­ties matigen huurstij­ging

  Ondanks sterk stijgende kosten voor onderhoud en nieuwbouw verhogen de woningcorporaties Mercatus in Noordoostpolder en Oost Flevoland Woondiensten in Dronten hun huren voor het grootste deel van hun woningen met minder dan 1 procent. Bijna eenderde van de huurders van Mercatus houdt zelfs dezelfde huur. Beide corporaties zeggen dit te doen omdat ze het betaalbaar houden van hun woningen voor mensen met lage inkomens als hun voornaamste missie zien.
 2. Friese Poort wil miljoen euro steken in ‘visserijschool’ op Urk
  PREMIUM

  Friese Poort wil miljoen euro steken in ‘visserij­school’ op Urk

  ROC Friese Poort is bereid maximaal een miljoen euro te steken in de verdere ontwikkeling van de ‘visserijschool’ op Urk tot een landelijk nautisch kenniscentrum. Dat zou onder meer een practoraat moeten krijgen dat zich gaat toeleggen op het ontwikkelen van alternatieven voor de nu door Europa definitief verboden pulsvisserij. Daarvoor moet het intensief gaan samenwerken met wetenschappers van de Wageningen Universiteit.

Flevoland