Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Volkstuinen in Tollebeek moeten naar andere plek: ‘Erg balen, het is een toplocatie’

De volkstuinvereniging gaat vermoedelijk verder op een andere locatie in Tollebeek. Landbouwmechanisatiebedrijf B. Naaktgeboren wil naar hun terrein verhuizen en de gemeente Noordoostpolder onderzoekt de mogelijkheden daarvoor.

,,Een aantal oudere leden heeft het er moeilijk mee dat we moeten verhuizen. Sommigen zitten hier al een jaar of zestig. Dan is het moeilijk om nog naar een andere plek te gaan”, vertelt Freek Hakvoort, voorzitter van de volkstuinvereniging met ongeveer vijftig leden. ,,Voor ons is het jammer en erg balen dat we daar weggaan. Het is een toplocatie.” De gemeente zoekt naar een nieuwe locatie voor de volkstuinen van Tollebeek.

Toename verkeer

Volgens de gemeente Noordoostpolder is het bedrijf B. Naaktgeboren B.V. in de dorpskern van Tollebeek uit zijn jasje gegroeid. Er komt meer verkeer in de straat en daar is volgens de gemeente de huidige weg niet geschikt voor. Hierdoor zouden steeds vaker onveilige situaties ontstaan. Het bedrijf kan op de huidige locatie niet verder uitbreiden.

De gemeente kijkt daarom of het volkstuincomplex aan de Zuiderringweg, bij het industrieterrein in Tollebeek, een geschikte plek is. ,,Het is een mooie locatie en voor hen de enige mogelijkheid om uit te breiden”, zegt Hakvoort, voorzitter van de volkstuinvereniging. ,,Het is een afweging tussen de uitbreiding van een bedrijf en iets wat mensen voor hun hobby doen, dus ik ga het in elk geval niet proberen om tegen te houden. Uitbreiding van het bedrijf en de werkgelegenheid is ook belangrijk voor Tollebeek, maar we hadden natuurlijk liever niet willen verhuizen.”

Laag pitje

De volkstuinen gaan als alles doorgaat vermoedelijk in 2023 naar een nieuwe locatie. ,,Op dit moment staat het vanwege corona op een laag pitje. We kunnen er niet over vergaderen”, zegt Hakvoort. ,,Het zal nog wel een paar drie jaar duren voordat wij weg gaan. Ze moeten nog een vergunning krijgen en het is even afwachten wat we ervoor terugkrijgen. Dat ligt aan de gemeente. Het heeft voor ons geen haast.”

Flevoland