Volledig scherm
De omgevallen zijkant van het wrak, met zware dekknie, in één van de proefputten.. © [FOTOBRON]foto Andre van Holk, IFMAF

Vondst ongekend groot scheepswrak bij Rutten

RUTTEN - Op een kavel aan de Hopweg bij Rutten is een groot scheepswrak gevonden. Het dateert waarschijnlijk uit de tweede helft van de achttiende eeuw.

Het scheepswrak wordt momenteel opgegraven door het team van de International Fieldschool for Maritime Archaeology Flevoland (Rijksuniversiteit van Groningen, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Nieuw Land Erfgoedcentrum, gemeente Lelystad) en de Archeologische Werkgroep Nederland, afdeling Flevoland. Een landbouwer is erop gestuit tijdens het ploegen.

De grootte van het schip verraste het onderzoeksteam. Men ging er namelijk vanuit dat de voormalige Zuiderzee met het ondiepe vaarwater, niet geschikt was voor dergelijke grote schepen.

Lengte
De afmetingen van de verschillende constructiedelen van het wrak, zoals een dekknie (ter ondersteuning van het dek) en de kielbalk (de ruggengraat van een schip), geven aan dat het gaat om een groot zeegaand schip, met een geschatte lengte van meer dan dertig meter.

Flevoland is het grootste scheepskerkhof op het droge ter wereld. De 430 wrakken die in Flevolandse bodem liggen zijn voornamelijk van vissersschepen en binnenvaartschepen. Samen geven ze een indringend beeld van de Nederland als maritieme natie.

Flevoland