Volledig scherm
© pixabay.com

Voorwaardelijke boete voor scheldende veehouder in Bant

BANT - Tijdens de ruiming van 4000 kalveren bij de bedrijven van veehouder Chris N. en zijn vrouw Ytje in Bant, Putten en Augustinusga liepen de gemoederen in september 2014 hoog op. Zo hoog dat de veehouder (48), zijn zes jaar jongere vrouw en een bedrijfsleider de politieagenten en mensen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) beledigden.

De politierechter veroordeelde het trio tot voorwaardelijke boetes van 500 euro.

De kalveren van de Banter veehouder werden vernietigd, omdat in de urine van de dieren het verboden antibioticum furazolidon aangetroffen was. Het middel zat in het veevoer.

Ytje N. kon zich niet meer precies herinneren wat ze geroepen heeft. "Moordenaars. Ik denk dat ik dat wel gezegd heb in mijn emotie. Iemand die iets bewust doodmaakt wat niet dood hoeft is in mijn ogen een moordenaar", zei ze in de rechtbank in Lelystad. "Ik zag de dieren neerstorten voor de laadklep, koppen scheef en bebloed. Ik kan niet uitleggen wat dat met een mens doet die zo van dieren houdt. Ze hadden ze kunnen laten staan, dan konden ze gewoon naar de slacht. Dit gun je je ergste vijand nog niet."

Ook Chris N. en de bedrijfsleider zijn nog altijd vol ongeloof. "Wij hebben niks fout gedaan en dan halen ze voor 2,5 miljoen euro aan vee bij je weg", aldus Chris N. Hij ontkende dat hij de agenten uitgescholden heeft, maar gaf het opsteken van een middelvinger wel toe.

De officier van justitie kon de emotie tot op zekere hoogte begrijpen. "Maar er zijn woorden gezegd en gebaren gemaakt die niet op zijn plaats waren", aldus de officier. Hij vond een voelbare straf echter niet passend en eiste daarom de voorwaardelijke straf die de rechter daarna oplegde.

Flevoland