Tijdens een razzia in de Noordoostpolder werden 1800 landarbeiders opgepakt in november 1944.
Volledig scherm
Tijdens een razzia in de Noordoostpolder werden 1800 landarbeiders opgepakt in november 1944. © Historisch Centrum Overijssel

Weinig steun voor nog een razziamonument in Noordoostpolder

De fracties van ChristenUnie/SGP en ONS hebben vanavond de handen niet op elkaar gekregen voor nog een razziamonument erbij in de Noordoostpolder. Nog onder de indruk van een lezing over de razzia door professor Carla van Baalen informeerden beide fracties naar de mogelijkheden. Maar volgens wethouder Wiemer Haagsma zijn er al meerdere monumentjes opgericht.

Bij de razzia, op 17 november 1944, werden 1.800 landarbeiders opgepakt in de polder en werden er uiteindelijk meer dan duizend als dwangarbeider weggevoerd naar nazi-Duitsland. „Het is een indrukwekkend verhaal. Wij denken dat een monument een goed initiatief zou zijn”, zei Martin Mulder van ONS tijdens het vragenhalfuur in de gemeenteraad.

Onderduikersbank

Haagsma stelde daar vraagtekens bij. Anders dan beide fracties had hij alvast even gekeken wat er allemaal al is op dat gebied. „Dat begint met de onderduikersbank op het Harmen Visserplein. Dan is er een plaquette in Kraggenburg uit november 1999 met het hele verhaal van de razzia. In november 2015 is het Razziapad in het Kuinderbos onthuld. Volgend voorjaar komt daar ook nog een onderduikershut. Als je er nu nog iets bij zet voegt het dan nog iets toe of gaat het juist afleiden”, zei Haagsma.

Opdracht

De wethouder stuurde de fracties terug met de opdracht eerst eens te kijken of er draagvlak is voor nog een monument. En dat is ook wat ze gaan doen. „Dan kunt u altijd nog komen met een motie”, aldus Haagsma.

Flevoland