Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Wethouder Noordoostpolder tevreden met ruimere regels voor huisvesten seizoensarbeiders

Wethouder Wiemer Haagsma is tevreden met de ruimere regels voor het huisvesten van arbeidsmigranten in Noordoostpolder. Hij weet dat door de huidige restricties niet alle mogelijkheden worden benut.

,,Arbeidsmigranten leveren een bijdrage aan onze economie, dus moeten we hen op een humane manier huisvesten", vindt wethouder Haagsma. ,,Getalsmatig is er voldoende ruimte, maar de exploitanten moeten het nog invullen."

Lastig

Uit onderzoek blijkt dat in Noordoostpolder zo'n 1.700 overnachtingsplekken nodig zijn. Op dit moment staat de teller op circa zevenhonderd. Door de ruimere regels komen er in potentie 1.250 extra plekken bij. Uit een evaluatie blijkt dat meer plekken realiseren lastig is volgens de huidige regels. Daarom heeft de provincie Flevoland, op verzoek van Noordoostpolder, besloten om de regels te verruimen. 

Het gaat om boerderijen. Het aantal seizoensarbeiders dat op een erf mag wonen wordt verhoogd van 100 naar 150. Niet langer tien maar vijftien boerderijen mogen het maximale aantal migranten huisvesten. ,,Op dit moment zijn er twee concrete voorbeelden van boerderijen waarop honderd migranten worden gehuisvest", weet Haagsma. ,,Zij gaan zeker naar 150 plekken."

Barrière

Een derde maatregel is dat seizoensarbeiders niet langer alleen op een boerderij van het type Wieringermeer mogen worden gehuisvest. Want die komen amper vrij. Wethouder Haagsma verwacht dat het laten vallen van deze barrière voor extra huisvestingsplekken zorgt. 

In principe wordt het mogelijk om op iedere boerderij met een schuur van schokbeton migranten te huisvesten. ,,Als gemeente gaan we niet voor huisvester spelen, maar we bieden wel ruimte aan uitzendbureaus of andere bedrijven om dat netjes en gecertificeerd te doen."

Flevoland