Volledig scherm
De 110.000 euro die Noordoostpolder stak in het ondernemersplatform Noplinc blijkt weggegooid geld. © Freddy Schinkel

Wethouder NOP overleeft motie van wantrouwen over falen Noplinc

Ondernemersplatform Noplinc is definitief mislukt. De initiatiefnemers hebben de site uit de lucht gehaald omdat ze er geen been meer in zien. Er is 110.000 euro gemeenschapsgeld in dit avontuur gaan zitten. Weggegooid geld vinden de raadsfracties van ONS en SP in de Noordoostpolder. Zij houden wethouder Hans Wijnants verantwoordelijk voor het debacle en dienden daarom vanmiddag een motie van wantrouwen tegen hem in. Die kreeg geen steun van de andere fracties.

Volgens beide raadsfracties heeft de wethouder ‘onvoldoende scherp aan de wind gezeild’ in de hele affaire. Al begin dit jaar was duidelijk dat de site, die sinds begin 2018 in de lucht was, bij lange na niet aan de voorwaarden voldeed die de gemeente had gesteld bij het verstrekken van 100.000 euro subsidie aan het project. Er hadden zich maar weinig ondernemers als deelnemer ingeschreven, personeelsadvertenties waren er amper te vinden en er was vrijwel geen berichtenverkeer. Desondanks besloten burgemeester en wethouders het geld niet terug te halen.

Extra geld

In plaats van geld terugvorderen stelde het college juist voor om ook alvast maar het geld voor onderhoud van de site, twee keer 10.000 euro, naar de stichting Noppedia over te maken. Die trad in dit project op als opdrachtgever voor het ontwikkelen van het platform. Dat geld zou dan kunnen worden gebruikt om de site te verbeteren, zodat het wel een kans op overleven zou hebben.

,,U wist waarschijnlijk al op voorhand dat dit niet zou lukken”, verweet Sacha Werkman van ONS de verantwoordelijk wethouder. Om eraan toe te voegen dat hier gemeenschapsgeld was verkwanseld. In soortgelijke bewoordingen sprak ook SP-fractievoorzitter Tjitske Hoekstra.

Doodzonde

,,Ik accepteer dat het niet goed gegaan is en het is doodzonde dat er gemeenschapsgeld mee gemoeid is geweest”, erkende wethouder Wijnants. ,,Ik baal hier als een stekker van. Het is niet mijn doel geweest om een dergelijk traject op deze manier te laten verlopen.”

Volgens Wijnants wordt het enkele maanden geleden overgemaakte bedrag van 10.000 euro wel teruggevorderd bij Noppedia. De tweede tranche van de toegezegde subsidie wordt niet meer toegekend. Terugvorderen zou nog wel eens een probleem kunnen zijn omdat Noppedia heeft aangegeven dat het geld al is besteed.

Motie

De motie kreeg geen steun bij de andere fracties in de gemeenteraad. De meeste partijen vonden het te ver gaan om de wethouder persoonlijk af te rekenen op een collectief besluit van het college.

Flevoland