Zeker twee zeearendnesten in Flevoland zijn tijdens de storm van vorige week uit de boom gewaaid.
Volledig scherm
Zeker twee zeearendnesten in Flevoland zijn tijdens de storm van vorige week uit de boom gewaaid. © Tjibbe Hunink

Zeearenden moeten aan de bak voor nieuw nest na januaristorm

Het zeearendnest op Vogeleiland in het Zwarte Meer is tijdens de januaristorm van vorige week uit de boom gewaaid. Vorig jaar kwamen hier nog twee jongen ter wereld. 

,,Deze vogels bouwen hun nest altijd hoog in de boom. En je weet dat die veel wind vangen", zegt boswachter André Donker van Natuurmonumenten. Ook het nest in de even verderop gelegen IJsselmonding heeft de storm niet doorstaan. 

Broedsucces

De roofvogels met een spanwijdte tot 2,5 meter hebben de neiging terug te keren naar het oude vertrouwde nest. Vogeleiland is zo'n plek, want daar was drie jaar achtereen broedsucces. ,,Het voordeel van deze januaristorm is dat de zeearenden nog tijd hebben om een nieuw nest te bouwen. Dat kost dik een maand", klinkt Donker optimistisch. ,,Het zou dus net kunnen,  want begin maart leggen de zeearenden  eieren."

De komende weken staat de boswachter daarom geregeld op de uitkijk om te zien of het zeearendpaar op Vogeleiland een nieuw nest  aan het bouwen is. Garantie dat de grootste arend van Europa terugkeert is er niet. ,,Het kan natuurlijk  dat ze nu een andere plek gaan zoeken."

Zichtlijnen

De zeearendnesten in Flevoland van Staatsbosbeheer hebben, op die van de IJsselmonding na, de storm redelijk doorstaan. Reden voor optimisme. Toch? ,,Uit Duitsland weten we dat als bomen in de omgeving van een nest zijn omgewaaid, de zeearenden soms toch voor een andere plek kiezen. Dat schijnt met de veranderde zichtlijnen te maken te hebben", zegt woordvoerster Joke Bijl. ,,Zeearenden staan erom bekend dat ze meerdere nesten bouwen en pas op het laatst kiezen welke het beste voelt. Een soort van feng shui voor zeearenden."

Flevoland mag gerust de kraamkamer van de zeearenden heten. Hier keerde de roofvogel met de bijnaam de vliegende deur in 2006 voor het eerst terug in Nederland. Sindsdien is de zeearend vanuit de Oostvaardersplassen bezig met een opmars. Boswachter Donker wordt nog iedere keer blij als hij een  zeearend ziet. ,,Het blijft bijzonder. Ook voor een boswachter."

Flevoland