Volledig scherm
© Lars Smook

Zendmast in tuin terecht verboden in Kraggenburg

DEN HAAG/ KRAGGENBURG - De gemeente Noordoostpolder hoeft volgens de Raad van State geen zendamateurmasten in de tuinen bij rijtjeswoningen toe te staan.

In een definitieve uitspraak verwerpt de Raad alle bezwaren van de Kraggenburgse zendamateur P. Van 't Westeinde. Hij kreeg van de gemeente geen toestemming om zijn 17 meter hoge antennemast weer terug in de tuin bij zijn woning aan de Finsestraat te plaatsen. Eerder legde de gemeente Van 't Westeinde een dwangsom op van 12.500 euro om hem te dwingen de mast uit de tuin te verwijderen. Dat deed hij om niet op kosten gejaagd te worden. De mast hangt nu aan de zijgevel van zijn woning.

Vrijheid van meningsuiting
Van 't Westeinde meent dat de gemeente met de dwangsom zijn vrijheid van meningsuiting inperkt. Volgens de Raad heeft het antenneverbod niets met een inperking van de meningsuiting te maken en alles met bouwbepalingen. Van 't Westeinde mag nog steeds met zijn radio zenden en ontvangen zoveel en zo lang hij wil, zij het met een andere antenne op een andere plek. Verder stelt de Raad dat de gemeente het negatieve welstandadvies mocht overnemen. Dat dergelijke masten elders in de gemeente wel zijn toegestaan, is volgens de Raad aanvaardbaar.

Flevoland