Zonnebloemschool Emmeloord opnieuw excellent

VideoDe Zonnebloemschool voor speciaal basis- en voortgezet onderwijs in Emmeloord is opnieuw uitgeroepen tot excellente school. Voor de Zonnebloemschool is dit de derde keer.  

In de centrale hal van de De Bloementuin, één van de vier locaties van de Zonnebloemschool in Emmeloord, hangen al twee vlaggen met de tekst ‘Excellente School’. Minister Arie Slob van Onderwijs kwam vanmorgen naar de school om een derde vlag te brengen en het predicaat uit te reiken voor de afdelingen speciaal onderwijs (SO) en voortgezet speciaal onderwijs (VSO). In het hele land hebben 62 scholen vandaag te horen gekregen dat zij vanaf nu de titel ‘excellent’ mogen voeren. 

Volledig scherm
Minister Arie Slob van Onderwijs kwam hoogstpersoonlijk het goede nieuws brengen. © Foto Freddy Schinkel

Kinderen van de school in Emmeloord vormen een erehaag op het schoolplein naar de ingang voor Arie Slob. De Zwollenaar krijgt luid applaus. ,,Dit is mooi dichtbij voor mij, goed om hier de week te beginnen”, zegt Slob na binnenkomst. ,,Het gebeurt niet vaak dat zoveel mensen met blije gezichten op mij staan te wachten.”

Het predicaat geldt voor drie jaar. Het totaal aantal scholen dat excellent is, staat nu op 190. ,,Een voetbalploeg kan een keer een goede uitslag behalen, maar het is een kunst om het daarna weer te doen. Dat is hierbij ook. Deze school is al jaren excellent. Dat is een enorm compliment. De beperkingen van kinderen zijn heel divers, maar ze proberen toch iedereen een eigen plek te geven.”

Specifiek profiel

Het predicaat is een erkenning voor scholen (of schoolsoorten) die onderwijs bieden van goede kwaliteit en zich daarnaast onderscheiden van andere goede scholen doordat ze uitblinken met een specifiek profiel. Een jury neemt de beslissing daarover. Vijf scholen met speciaal onderwijs in Nederland hebben dit jaar het predicaat gekregen.

,,Wat ons excellent maakt, is de speciale inzet voor leerlingen. We zien dat op veel scholen jongelui buiten de boot vallen. We zijn er goed in hun talent weer bij ze naar boven te krijgen en geven ze in kleine groepen aandacht”, vertelt Aart Reussing, directeur van de Zonnebloemschool, die alle kinderen op taart trakteert. ,,We hebben in het centrum van Emmeloord recent het WAT!-huis geopend. Daar proberen we jongeren bij bedrijven te krijgen, zodat ze hun talenten in de maatschappij kunnen gebruiken.”

Bekijk hier welke scholen nog meer zijn uitgeroepen tot ‘excellente school’.

Volledig scherm
Minister Arie Slob van Onderwijs kwam hoogstpersoonlijk het goede nieuws brengen. © Jasper van Loo

Flevoland