In het Dokter Jansencentrum in Emmeloord was tot het faillissement de MC Groep gevestigd.
Volledig scherm
In het Dokter Jansencentrum in Emmeloord was tot het faillissement de MC Groep gevestigd. © Foto Freddy Schinkel

Zorgorganisaties maken plan voor nieuw gezondheidscentrum in Emmeloord

Elf zorgpartijen uit de Noordoostpolder en Urk bepalen komende maand hoe een nieuw gezondheidscentrum aan de Urkerweg in Emmeloord eruit komt te zien. Duidelijk is wel dat er in het nieuwe gebouw ook een spoedpost voor eenvoudige chirurgie komt, naast dagverpleging, poliklinische zorg en revalidatie.

Werkgroepen met daarin vertegenwoordigers van elf zorgpartijen gaan zich de komende tijd buigen over de bouw en inrichting, zorg en behandeling en het personeel. ,,Er wordt gekeken wat de eisen van het gebouw moeten zijn en waar behoefte aan is’’, zegt Annette Jansen, woordvoerder van het project ‘Gezondheidscentrum Emmeloord’. ,,Dan gaat het bijvoorbeeld over of er een gezamenlijke ingang komt of dat er andere ingangen moeten komen. Eind maart moet er een programma met eisen zijn.’’

Later dit jaar wordt er een ontwerp gemaakt en binnen drie jaar hopen de partijen dat het gezondheidscentrum er staat.

Stroomversnelling

,,Het faillissement van de MC Groep heeft de plannen in een stroomversnelling gebracht. Het is nu belangrijk snel en zorgvuldig flinke stappen te maken’’, vertelt Marcel Kuin voorzitter van de Stuurgroep Gezondheidscentrum en bestuurder van Antonius Zorggroep. ,,De inwoners van Noordoostpolder en Urk kunnen straks thuis of dichtbij huis die gespecialiseerde zorg en behandeling ontvangen die nodig is.’’

De gemeente Noordoostpolder, eigenaar van het gebouw van het Dokter Jansencentrum, heeft de wens geuit dat de hierin gevestigde zorg- en welzijnsorganisaties ook verhuizen naar de Urkerweg. De gemeente hoopt op het terrein van het voormalige Dokter J. H. Jansen Ziekenhuis woningen te bouwen voor verschillende doelgroepen.

Elf partijen

In het gezondheidscentrum gaan B. Braun/Elyse Klinieken Emmeloord, Antonius Zorggroep, Zorggroep Oude en Nieuwe Land, Revalidatie Friesland, ambulancedienst van GGD Flevoland, Spoedapotheek Emmeloord, Medrie (huisartsenpost), Huisartsenpraktijk Kuiken en de Valk, Huisartsenpraktijk Nielen en Huisartsenpraktijk Schaafsma en de GGz Centraal samen zorg verlenen.

Flevoland