Volledig scherm
Leden van The Save Movement waren vanochtend bij kippenslachter GPS in Nunspeet, waar ze een protestactie hielden. © Bram van de Biezen

Activisten en kippenslachter drinken gezellig samen kopje koffie in Nunspeet: zo kan het dus ook

UpdateTerwijl een protest van dierenactivisten in Boxtel afgelopen week uit de hand liep, verliep een soortgelijke actie in Nunspeet donderdagochtend juist zonder problemen. De demonstranten dronken zelfs gebroederlijk koffie met de directeur van kippenslachter GPS. Zo kan het dus ook.

Wanneer een eenzame demonstrant zich iets na 8.00 uur meldt op het terrein van de Gecombineerde Pluimvee Slachterijen (GPS) in Nunspeet, wordt ze aangeschoten door directeur Jos Koedijk. ,,Was u hier vorig jaar ook niet? De koffie en thee staan daar’’, zegt hij, wijzend naar twee thermoskannen op een tafeltje. Met behulp van afzetlint is er een speciaal hoekje gecreëerd voor de demonstranten. Daar krijgen zij alle vrijheid om hun ‘ding’ te doen, zoals directeur Koedijk het omschrijft.

Verzet

Is hier sprake van een charmeoffensief, bedoeld als goedmakertje na het debacle in Boxtel? ,,Nee hoor’’, zegt Koedijk kalmpjes. ,,Zo gaan wij al jaren met de demonstranten om. De maatschappij verandert en daar hoort bij dat er een groeiende groep mensen is die zich verzet tegen slachterijen. Als sector kunnen wij onze ogen daar niet voor sluiten. Deze demonstranten hebben een mening en het  is hun goed recht die te uiten.’’ 

Ook The Save Movement, de beweging achter de protestactie in Nunspeet, ontkent dat er sprake is van een koerswijziging na de gebeurtenissen in Boxtel. Demonstrant Maria du Toit benadrukt dat het nooit de bedoeling is om de bedrijfsvoering van GPS te verstoren. De actievoerders zijn naar Nunspeet gekomen om de dieren te steunen. Op confrontaties zitten de leden van The Save Movement al helemaal niet te wachten.

Rouwen

De sfeer is in Nunspeet deze ochtend dan ook uiterst gemoedelijk. Af en toe komt er een politieauto langsrijden, maar die neemt niet eens de moeite om te stoppen. Na 8.00 uur stroomt het demonstratievak langzaam vol.  Volgens Du Toit, die het protest in Nunspeet op touw heeft gezet, is het de bedoeling om een ‘soort van wake’ te houden voor de dieren die op het punt staan te worden geslacht. Vrachtwagens die tot de nok gevuld zijn met kippen, stoppen daarom kort bij het demonstratievak. De demonstranten krijgen zo de gelegenheid om te rouwen. ,,Wij willen de dieren bijstaan tijdens hun laatste momenten’’, verheldert Du Toit. 

Quote

Wij willen de dieren bijstaan tijdens hun laatste momenten

Maria du Toit, The Save Movement

Contrast

Het contrast met de protesten in Boxtel is groot. Maar hoe kijken de leden van The Save Movement zelf eigenlijk aan tegen het optreden van hun ideologische broeders? ,,Het is vooral erg jammer’’, zegt Du Toit. ,,Mensen zijn namelijk snel geneigd om vervolgens alle dierenactivisten over één kam te scheren. Terwijl wij juist een heel andere aanpak voorstaan, zoals je vandaag ook kunt zien in Nunspeet. Tegelijkertijd gebiedt eerlijkheid te zeggen dat de actie in Boxtel wel effect sorteert. In de media is er immers gelijk een stuk meer aandacht voor ons verhaal. Dat is de andere kant. 

The Save Movement

The Save Movement is een internationaal verbond van dierenactivisten. Het doel van de beweging is om mensen ‘bewust te maken van het leed dat schuil gaat achter het produceren van dierlijke producten zoals vlees, zuivel en eieren’. Dat doen de leden van The Save Movement door meerdere keren per week demonstraties te houden bij slachthuizen in alle hoeken van het land. Tijdens deze acties worden er filmpjes en foto's geschoten met als doel die te delen met het brede publiek en zo een stukje bewustzijn te creëren. Naast slachthuizen, bezoeken de actievoerders ook regelmatig veemarkten, havens waar vissen aan land worden gebracht en laboratoria waar dierproeven worden gedaan om daar hun geluid te laten horen.

  1. Proef voor meer inentingen Noord Veluwe: Vaccinatie gemist? Haal hem dan alsnog!

    Proef voor meer inentingen Noord Veluwe: Vaccinatie gemist? Haal hem dan alsnog!

    Je vaccinatie halen die je beschermt tegen infectieziekten? Dat kan je maar beter wél doen. Hoewel stafarts jeugdgezondheid Marjolein van der Laan van GGD Noord- en Oost-Gelderland ieders keuze respecteert, hoopt ze toch de vaccinatiegraad in haar werkgebied te verhogen. Een proef in zes gemeenten op de Noord Veluwe is een van de maatregelen. Van der Laan: ,,Alle jongeren die zijn opgeroepen voor de meningokokkenvaccinatie, krijgen de mogelijkheid andere gemiste vaccinaties alsnog te krijgen.”

Veluwe