Volledig scherm
Wethouder Marije Storteboom opende in mei de bewaakte fietsenstalling in het centrum van Nunspeet. © Bram van de Biezen

Bewaakte fietsenstalling in Nunspeet wordt gewaardeerd, maar kost teveel en is daarom alweer gesloten

VIDEODe gemeente Nunspeet heeft een punt gezet achter de pilot met een gratis bewaakte fietsenstalling in het centrum. Gebruikers waren weliswaar tevreden over de stalling, maar burgemeester en wethouders vinden het simpelweg te duur. En Nunspeters zelf maakten er te weinig gebruik van.

De bewaakte fietsenstalling aan het begin van de Harderwijkerweg is zeven maanden open geweest. In die periode werden er bijna achtduizend fietsen gestald in de voormalige viswinkel. Het waren vooral toeristen en mensen met een elektrische fiets die de weg vonden naar het pand dat wethouder Marije Storteboom begin mei symbolisch had geopend. 

Met de fietsenstalling wilde de gemeente Nunspeet het aantal ‘hinderlijk geparkeerde’ fietsen in het centrum beperken, maar ook service bieden aan inwoners en toeristen om zo de aantrekkelijkheid van het centrum te vergroten. Hoewel de service werd gewaardeerd en het gebruik van de stalling als positief werd ervaren, wegen de kosten (circa 60.000 euro) volgens het gemeentebestuur daar niet tegen op. 

Minimaal effect

Wethouder Storteboom vertelde bij de opening dat de stalling er vooral toe moest leiden dat er minder fietsen her en der in de Dorpsstraat neergezet zouden worden. ,,Omdat dat tot onoverzichtelijke situaties leidt.’’ Nu laat de gemeente weten dat het effect daarop maar minimaal was. Het waren immers vooral toeristen die hun fiets achterlieten in de bewaakte stalling.

De gebruikers kwamen vooral op donderdag, vrijdag en zaterdag. Ook tijdens evenementen werd er volgens de gemeente goed gebruik van gemaakt. ‘De meeste gebruikers kwamen voor de markt, om een poosje te winkelen of de horeca te bezoeken’, stelt de gemeente. 

Handhaving

Omdat mensen wel positief waren over de stalling, bekijkt het college van burgemeester en wethouders nog welke maatregelen volgend jaar bedacht kunnen worden. ,,Dan moet je bijvoorbeeld denken aan een betere aanduiding waar fietsen wel of niet geparkeerd mogen worden’’, aldus gemeentewoordvoerder Wob Meijering. ,,En ook aan handhaving.’’

Bekijk hieronder de video die we in mei maakten bij de opening:

Veluwe