Volledig scherm
Jongeren en ouderen op de Noord-Veluwe kunnen vanaf volgende week zelf hun jeugddossier inzien. © CJG Noord-Veluwe

Bijna 40.000 kinderen en jongeren op de Noord-Veluwe krijgen hun eigen jeugddossier

updateZo’n 38.000 kinderen en jongeren op de Noord-Veluwe krijgen vanaf maandag een persoonlijk medisch jeugddossier. Hun ouders mogen dit inkijken. Dit geldt ook voor jongeren vanaf twaalf jaar.

Het medisch jeugddossier is voor alle kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar in de gemeentes Putten, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Elburg en Oldebroek.

Toegankelijk

De invoering daarvan sluit aan bij de visie van de Centra voor Jeugd en Gezin dat de verantwoordelijkheid voor opgroeien en opvoeden gaandeweg overgaat van ouders naar de jongeren zelf. Daarbij past een toegankelijk dossier, dat ouders en jongeren zelf kunnen beheren. Zo mogen zij zelf bepalen wie het mogen inzien en wie niet. Het CJG hoopt met het dossier nog beter aan te sluiten bij vragen over opvoeden en opgroeien.

Het jeugddossier is ontwikkeld door de GGD Noord- en Oost Gelderland, Icare Jeugdgezondheidszorg en Stichting Jeugd Noord-Veluwe. Deze drie organisaties werken samen in de Centra voor Jeugd en Gezin (CJG) op de Noord-Veluwe. Het CJG Noord Veluwe was al lang bezig met de invoering van een gezamenlijk dossier, vertelt regiomanager Maurice Damen. ,,Wij vinden dat ouders en jongeren een eigen positie moeten innemen en dat er openheid moet zijn over wat zorgverleners doen. Het is een uniek project omdat alles van zowel de hulpverlening als de gezondheidszorg samen in één persoonlijk dossier komt te staan.’' Damen meldt dat Icare van plan is dit project ook in andere delen van het land in te voeren.

Onderzoek

Het project is opgezet met subsidie van ZonMW. Ook wordt onderzocht wat voor invloed het ‘open zetten’ van een jeugddossier heeft en hoe het gaat als meerdere disciplines binnen een CJG zo’n dossier gebruiken. Het onderzoek meet de effecten van de nieuwe werkwijze op de regie bij ouders en jongeren, de samenwerking binnen de CJG en het bieden van passende zorg.

Ouders (en jongeren vanaf 12 jaar) hebben online toegang tot het Jeugddossier via het met DigiD beveiligde portaal.jeugdnoordveluwe.nl. Ouders kunnen daar onder meer online afspraken met het consultatiebureau plannen en groei- en vaccinatiegegevens inzien. Maar ook bijvoorbeeld nalezen wat besproken is met het CJG, vragen stellen en zelf informatie toevoegen aan het Jeugddossier.

Klankbordgroep

Een klankbordgroep van ouders en jongeren kijkt kritisch mee bij de inrichting en werking van het portaal. De verschillende functionaliteiten komen vanaf de start van het dossier in fases beschikbaar.

Inloggen kan op het portaal portaal.jeugdnoordveluwe.nl met gebruik van DigiD. Als een kind 12 jaar is, krijgt hij of zij ook toegang tot het dossier. Wanneer de puber 16 is, bepaalt hij of zij of de ouder toegang houdt.

Wat kun je met het Jeugddossier?

(Deze mogelijkheden worden vanaf de start in fasen gerealiseerd)

* Gezondheidsinformatie inzien (bijvoorbeeld groeigegevens, onderzoeken, vaccinaties);

* Nalezen wat besproken is tijdens contacten met het CJG;

* Vragen stellen aan de jeugdarts, jeugdverpleegkundige of jeugdhulpverlener;

* Een familiegroepsplan maken;

* Informatie toevoegen;

* Afspraken plannen en wijzigen met bijvoorbeeld het consultatiebureau;

* Andere zorgprofessionals toestemming geven om (een deel van) het Jeugddossier in te zien.

Inloggen kan op het portaal portaal.jeugdnoordveluwe.nl met gebruik van DigiD. Als een kind 12 jaar is, krijgt hij of zij ook toegang tot het dossier. Wanneer het kind 16 is, bepaalt hij of zij of de ouder toegang heeft.

  1. Airbnb’ers zijn blinde vlek voor Veluwse gemeenten: innen toeristenbelasting groot vraagteken
    PREMIUM

    Airbnb’ers zijn blinde vlek voor Veluwse gemeenten: innen toeristen­be­las­ting groot vraagteken

    Steeds meer Veluwenaren bieden een slaapplek aan op boekingssite Airbnb. Toch is het voor gemeenten nog altijd lastig grip te krijgen dit relatief jonge fenomeen. Lokale overheden hebben vaak geen idee welke inwoners hun woning te huur aanbieden en het innen van toeristenbelasting gebeurt veelal op goed geluk. ,,We vertrouwen er maar op dat Airbnb'ers zich netjes aan de regels houden.’’

Veluwe